Gangster »Kača« v zaporu umrl, potem ko je odslužil 33 let od prisojenih 139

Vpleten je bil v najmanj 20 umorov. Za zapahe ga je leta 1986 spravil Rudy Giuliani. 
Fotografija: Carmine Persico Foto Getty Images
Odpri galerijo
Carmine Persico Foto Getty Images

Prisodili so mu 139 let zapora, odslužil jih je le 33. Nekdanji vodja newyorške mafijske združbe Carmine Persico je namreč umrl za rešetkami, potem ko ga naj ne bi zadovoljivo zdravili zaradi sladkorne bolezni. Za seboj je pustil soprogo, dva otroka in kar 15 vnukov. 

85-letnik je bil znan pod vzdevkom Kača, a menda ga je naravnost sovražil. Ga pa to ni ustavilo, da ne bi s svojim kriminalnim delovanjem nadaljeval tudi potem, ko so ga zaprli. Persico se je rodil leta 1933 v Brooklynu očetu stenografu. Še preden se je izvil iz najstništva, je bil že stari znanec policije. Ko je pustil srednjo šolo, je postal vodja cestne tolpe. Pri 17 letih so ga aretirali, ker je do smrti pretepel nekega moškega, a so nato obtožbe opustili. To je bila v nadaljevanju njegove »kariere« stalnica. 

Pridno je »napredoval« znotraj hudodelske združbe v Colombu, ki je bila del ameriško-italijanske mafije v New Yorku. Nazadnje je v 70. letih prejšnjega stoletja prilezel na sam vrh. 

Leta 1986 ga je nato udaril orkan z imenom Rudy Giuliani. Poznejši newyorški župan in zdajšnji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa je bil takrat namreč zvezni državni tožilec. Kačo je uspel spraviti za zapahe skupaj s še sedmimi pripadniki mafijskega klana. 

Persico se je zagovarjal sam in bil obsojen zaradi vodenja združbe ter izsiljevanja - od številnih gradbenih podjetij naj bi prejel na milijone dolarjev. 

»Bil je ena od najbolj vplivnih oseb iz organiziranega kriminala, kar sem jih kdaj srečal,« je za The New York Times povedal nekdanji tožilec. »Držal se ga je sloves inteligentnega in krutega človeka, že pri 17 letih je bil legenda. Kasneje pa je kot mafijski šef v očeh ljudi iz Brooklyna postal skorajda junak,« je dejal Edward A. McDonald

Kača je bil vpleten v najmanj 20 umorov. Nekaj jih je naročil, druge zakrivil lastnoročno. Nekega dne leta 1961 je v enega od ameriških barov stopil policist. Njega in še moškega poleg so zadavili, obtožnico zoper Persica pa hitro preklicali. 

Naprtili so mu še druge napade, vlome, poskuse posilstva, posedovanje nedovoljenega orožja in ugrabitve ter številne druge zločine. Nekatere so mu dokazalo, številnih ne. Persicov odvetnik Benson Weintraub je ob smrti svojega klienta dejal, da mu v zaporu niso nudili ustrezne zdravniške pomoči. 

Komentarji: