Greta Thunberg končno dočakala katamaran

Mladi aktivistki, ki je obtičala v ZDA zaradi prestavitve podnebne konference iz Čila v Španijo, je na pomoč priskočila jadralska ekipa La Vagabonde.
Fotografija: Greta Thunberg na krovu katamarana z avstralsko družino, ki dokumentira potovanje okoli sveta z enajstmesečnim sinom.  FOTO: Ugc @gretathunberg/Via Reuters
Odpri galerijo
Greta Thunberg na krovu katamarana z avstralsko družino, ki dokumentira potovanje okoli sveta z enajstmesečnim sinom.  FOTO: Ugc @gretathunberg/Via Reuters

Švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg je sporočila, da se bo iz ZDA na podnebno konferenco Združenih narodov v Madridu odpravila z ekipo avstralskih videoblogerjev.

Šestnajstletna Švedinja, ki je avgusta s tekmovalno jadrnico Malizia II prepotovala Atlantik, da bi se lahko udeležila podnebnega vrha v New Yorku in decembrske konvencije v Santiagu v Čilu, se je znašla v zagati, potem ko so 30. oktobra zaradi nemirov v čilski prestolnici konvencijo odpovedali in jo prestavili v Madrid. Preostalo ji je štiri tedne časa, da poišče okoljsko neoporečen prevoz do Madrida, kjer bo konvencija 2. decembra.

Katamaran La Vagabonde. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Katamaran La Vagabonde. FOTO: Nicholas Kamm/AFP


Po poročanju Guardiana so ji na pomoč priskočili avstralski par Riley Whitlum in Elayna Carausu ter Britanka Nikki Henderson, ki so jo ponudili prevoz na 15-metrskem katamaranu La Vagabonde. Plovilo je brezogljično, poleg vetra se poganja tudi s solarnimi paneli in podvodnimi turbinami.

Je nekoliko bolj udobno od jadrnice Malizia II, ki je Greto iz Evrope prepeljala v ZDA, saj ima na krovu tudi toaletne prostore. Whitlum in Carausujeva sta videoblogerja, ki dokumentirata potovanje okoli sveta z 11-mesečnim sinom, Nikki Henderson pa je profesionalna jadralka. Ekipi jadralcev na youtubu sledi več kot enajst milijonov ljudi.

Greta Thunberg je med bivanjem v ZDA potovala z vlakom in električnim avtomobilom, ki ji ga je posodil filmski igralec in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Komentarji: