Izvolitev Bidna odlična priložnost za Hrvaško

Nekdadnja hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović meni, da mora Hrvaška takoj začeti sodelovati z novo ameriško predsedniško administracijo.
Fotografija: Joe Biden je nazadnje obiskal Hrvaško leta 2015 med vrhom ­Brdo-Brioni. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Joe Biden je nazadnje obiskal Hrvaško leta 2015 med vrhom ­Brdo-Brioni. FOTO: Matej Družnik/Delo

»Odnosi med Evropsko unijo in ZDA se morajo spremeniti tako po tonu kot po vsebini. Krepitev evropsko-ameriških vezi je izredno pomembna za obe strani,« je dejala nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

52-letna političarka in diplomatka je v pogovoru za hrvaški časnik Jutarnji list razkrila, da je bila podpora nekdanjega ameriškega podpredsednika in bodočega predsednika Joeja Bidna ključna v končni fazi pogajanj o pristopu Hrvaške k Evropski uniji.

image_alt
Kolinda­ Grabar Kitarović ima že veliko ponudb za delo


»V Washingtonu sem lahko spremljala najpomembnejše sestanke med tedanjim podpredsednikom Bidnom, hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem in premierko Jadranko Kosor,« je zapisala nekdanja predsednica.


»Pobudo moramo vzeti v svoje roke« 


Po njenih besedah je demokratski politik Biden izvrsten poznavalec jugovzhodne Evrope. Dodala je, da je to odlična priložnost za Hrvaško, ki je ne sme izpustiti iz rok, in poudarila, da mora Hrvaška z novo administracijo začeti sodelovati »takoj zdaj [...]. Odnosi z ZDA so dobri in trdni. Če jih hočemo še izboljšati, moramo vzeti pobudo v svoje roke. Hrvaška mora novi administraciji oziroma starim prijateljem poleg svojih stališč jasno predstaviti tudi rešitve nekaterih vprašanj.«

Skupinska fotografija na vrhu ­Brdo-Brioni. FOTO: Matej Družnik/Delo
Skupinska fotografija na vrhu ­Brdo-Brioni. FOTO: Matej Družnik/Delo


Joe Biden je nazadnje obiskal Hrvaško leta 2015 med vrhom ­Brdo-Brioni, katerega pobudnika sta bil slovenski predsednik Borut Pahor in hrvaška predsednica.

Tedaj se je z Bidnom sestala tudi Grabar Kitarović. Kot je še zapisala, ji je visoki predstavnik ZDA dal vedeti, da se zavzema za stabilnost in napredek dela Evrope, v katerem je tudi Hrvaška.

Preberite še:

Komentarji: