Milijarder pri sosedih

Hrvaško morje ostaja magnet za magnate.
Fotografija: Milijarder na splitskih tleh. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Milijarder na splitskih tleh. FOTO: Cropix

Naj Hrvati še tako jadikujejo nad slabšim turističnim obiskom, je njihova morska obala poleti magnet za magnate oziroma svetovno znane osebnosti. Letos so med drugimi pozdravili (sicer rednega gosta) Novaka Đokovića, Christiana Ronalda in Jona Bon Jovija.

Te dni je na Hrvaškem na oddihu 83-letni Amancio Ortega Gaona. Ga ne poznate? Gotovo poznate velik del izdelkov njegovega imperija. Španski milijarder je ustanovitelj in direktor multinacionalne družbe Inditexa, največje svetovne modne skupine, ki ima v lasti modne znamke Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius in Uterqüe.

Z ženo Floro Perez in še nekaj družinskimi člani je najprej pristal na Korčuli, od koder je družba odplula proti Hvaru, si ogledala mesto, za medije pa polaskala domačinom, da je Hrvaška prečudovita. S Hvara so se odpravili proti Splitu, potujejo pa z 80 milijonov evrov vredno megajahto Drizzle.

Amancio Ortega Gaona je menda »težak« 62,7 milijarde dolarjev in je uvrščen na drugo mesto najbogatejših Evropejcev (zaostaja le za 20 let mlajšim Francozom Bernardom Jeanom Étiennom Arnaultom, večinskim lastnikom francoske družbe LVMH, najbolj znane po znamki Louis Vuitton).

Imperij je začel graditi leta 1972 s prodajo kopalnih plaščev, tri leta pozneje pa je odprl prvo trgovino Zara. Flora Perez je njegova druga žena, milijarder živi skromno, v življenju je dal tri intervjuje, do leta 1999 pa ga ni uspelo nikomur fotografirati za medije. Na Hrvaškem ni bežal pred fotografi.

Komentarji: