Nekdanji predsednik deluje izza rešetk

Čeprav je Robert Kočarjan priprt, bo menda sodeloval pri organizaciji armenske opozicije.
Fotografija: Robertu Kočarjanu so zamrznili premoženje, dobiva samo pokojnino. FOTO: Igor Modic
Odpri galerijo
Robertu Kočarjanu so zamrznili premoženje, dobiva samo pokojnino. FOTO: Igor Modic

V letih od 1998 do 2008 predsednik Armenije Robert Kočarjan je trenutno v priporu. A to ga ni oviralo, da se za britansko tiskovno agencijo Reuters ne bi razpisal – razgovoriti se seveda ni mogel, ker je za rešetkami – o tem, da se v državi zbirajo sile proti obstoječi oblasti, da se bodo kmalu zmogle z njo pomeriti in da bo pri nastajanju nove opozicije osebno sodeloval tudi sam. Kako, ni pojasnil.

Zdaj 64-letni Kočarjan je bil drugi predsednik Armenije, za poldrugo Slovenijo veliko državo na Kavkazu s tremi milijoni prebivalcev in dvakrat tako številčno diasporo po svetu, pretežno v Rusiji, ZDA in Franciji. Leta 2008 je na predsedniških volitvah podprl takratnega premiera Serža Sarkisjana, ki je zmagal že v prvem krogu. S tem se niso strinjali privrženci drugouvrščenega pretendenta Levona Ter-Petrosjana in izbruhnili so neredi. Kočarjan je razglasil izredne razmere in na demonstrante poslal policijo ter vojsko. V spopadih je marca 2008 umrlo deset ljudi.

Sarkisjan je bil predsednik dva mandata, ko pa je hotel lansko leto ostati na oblasti kot premier, so ga z demonstracijami prisilili k odstopu. Nova oblast je lani poleti aretirala Kočarjana, ker da je izredne razmere pred več kot desetletjem razglasil brez potrebe. Potem so ga izpustili, vendar so ga spet aretirali decembra in je od takrat v priporu.

Pri nasprotnikih velja, da si je Kočarjan med vladavino prigrabil več sto milijonov ali celo več milijard – v evrih – vredno premoženje, vendar je tovrstna ugibanja označil za absurdna. Premoženje, razen pokojnine, so mu letos zamrznili, nove oblasti pa niso sporočile, koliko ga je in koliko je vredno. Sodišče v glavnem mestu Erevanu bo predlog za odmrznitev obravnavalo na začetku junija.

Komentarji: