Nogomanija

Nogometni navdušenci so včeraj le prišli na svoj račun, saj se je po svečani otvoritvi s tekmo Rusije in Saudske Arabije tudi uradno začelo svetovno prvenstvo v nogometu.
Fotografija: Foto Marko Djurica Reuters
Odpri galerijo
Foto Marko Djurica Reuters

Ruska naklonjenost do nogometa izvira še iz časov Sovjetske zveze, ko je ta tradicionalna delavska igra postala nacionalni hobi. Ko je ZSSR v finalu evropskega prvenstva leta 1960 premagala Jugoslavijo, je v največji državi na svetu zavladala prava mrzlica. Legendarni vratar Lev Jašin je rekel, da je bila zmaga edini dogodek, ki je zasenčil posnetke Jurija Gagarina v vesolju.

Nogomet je še naprej najbolj priljubljen šport v Rusiji. Ruska prva liga na tribune letno privabi preko tri milijone navijačev, vodilni klubi poleg Zenita iz Sankt Peterburga in CSKA iz Moskve pa že več let igrajo v Ligi prvakov. Obsedenost Rusov z nogometom zaradi organizacije svetovnega prvenstva samo še raste. Začela se je prava nogometna evforija.

Ruska policija je s pomočjo video nadzornih sistemov dokazala, da bo zelo strogo sankcionirala tiste, ki kršijo javni red in mir na domačih nogometnih prvenstvih, isti pristop pa uporablja med svetovnim prvenstvom. 

V enem mesecu, kolikor bo trajalo svetovno prvenstvo, pričakujejo milijon in pol navijačev. Za njih so ruske oblasti poenostavile birokratske ovire potovanja v državo.

Ruske železnice imajo prevoz med mesti, v katerih se odvijajo tekme za nosilce navijaških potnih listov, brezplačen.

Komentarji: