Pet tisoč novinarjev, kaj pa Britanci?

Britanski princ Harry in Meghan Markle, ki bosta v soboto dahnila usodni da, bosta v središču medijske pozornosti.
Fotografija: Po anketi podjetja za tržne raziskave Opinium Research Britanci niso tako zelo navdušeni. FOTO: AP
Odpri galerijo
Po anketi podjetja za tržne raziskave Opinium Research Britanci niso tako zelo navdušeni. FOTO: AP

V zadnjem mesecu skorajda ni bilo dneva, da ne bi britanski tabloidi na prvih straneh omenjali sobotne poroke med britanskim princem Harryjem in Meghan Markle. Televizijske postaje v Veliki Britaniji in tudi v ZDA so redno predvajale dokumentarce, povezane s poroko, ter druge zanimivosti o sobotnem velikem dnevu. V Windsorju se je po uradnem sporočilu iz Kensingtonske palače akreditiralo več kot pet tisoč novinarjev in njihovega podpornega osebja, več kot 160 fotografov in 79 mednarodnih televizijskih postaj. Slovenski gledalci bodo poroko v živo lahko spremljali tudi na portalu delo.si.

Poroko prinčevih staršev, prestolonaslednika princa Charlesa in pokojne princese Diane, leta 1981 naj bi si ogledalo 750 milijonov gledalcev, pogreb princese Diane leta 1997 pa kar 2,5 milijarde ljudi. Poroko Harryjevega brata, princa Williama, in Kate Middleton leta 2011 si je menda ogledalo dve milijardi ljudi. Zdaj je še težko napovedati, kakšno pozornost bo pritegnila aktualna.

 

Več kot pol jih ne bo gledalo poroke


Po anketi podjetja za tržne raziskave Opinium Research Britanci niso tako zelo navdušeni. Poroko si jih po televiziji namerava ogledati zgolj 38 odstotkov, več kot polovica (53 odstotkov) jih je dejala, da si poroke ne bo ogledala. Kljub temu pa jih kar 61 odstotkov meni, da bi morali imeti še naprej monarhijo, in zgolj 25 odstotkov, da bi morala Velika Britanija postati republika.

Vlada prav tako še ni sporočila, koliko ljudi naj bi se veselilo skupaj z (bodočima) mladoporočencema. Medtem ko je bilo ob poroki princa Williama leta 2011 po vsej državi organiziranih 5500 uličnih zabav, so pristojni sporočili, da jih bo tokrat veliko manj. V grofiji Hertfordshire, ki slovi kot prestolnica uličnih zabav, jih je bilo ob kraljevi poroki pred sedmimi leti organiziranih skoraj 300, tokrat jih bo zgolj 56.

Komentarji: