Po novem prestara za sodnico

Predsednica poljskega vrhovnega sodišča proti sodniški zakonodaji.
Fotografija: Predsednica vrhovnega sodišča Poljske  Malgorzata Gersdorf. FOTO: AP
Odpri galerijo
Predsednica vrhovnega sodišča Poljske Malgorzata Gersdorf. FOTO: AP

V sredo je predsednica poljskega vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf, tako kot vsako jutro, prišla v službo. Lepo in prav je, da ljudje hodijo v službo. Vendar je Malgorzata Gersdorf lani novembra dopolnila 65 let. Po določilu novega poljskega zakona o sodiščih, ki je stopilo v veljavo v torek opolnoči in je znižalo starost za upokojitev sodnikov s 70 na 65 let, je prestara in mora v prisilni pokoj. Odločila se je, da se bo zakonu uprla.

Določilo o upokojevanju sodnikov pri 65. letih je samo eno od novih pravil, s katerim na Poljskem vladajoča ultrakonservativna stranka Zakon in pravičnost (Prawo i Sprawiedliwość – PiS) kroji sodstvo in širše družbo po svojem vatlu. Zaradi sporne nove sodne zakonodaje je evropska komisija v ponedeljek sprožila postopek proti Poljski, ki bi se lahko teoretično končal tudi z odvzemom njenih glasovalnih pravic v Evropski uniji.

A do tega je še daleč. Zdaj boj proti ukrepom PiS, proti katerim redno demonstrira na tisoče državljanov, poteka na vrhovnem sodišču. Obkrožena s stotinami privržencev je v sredo ob vhodu v stavbo Malgorzata Gersdorf povedala: »Ne grem se politike. To počnem za obrambo vladavine prava in da povem resnico o tem, kaj je ustavno in kaj je kršitev ustave.« Vodilni liberalni poljski dnevnik Gazeta Wyborcza je določbo o upokojitvi sodnikov pri 65. letih imenoval »posilstvo vrhovnega sodišča«, saj je zapečatila poklicno pot 27. od 72. sodnikov tega sodišča.

Malgorzata Gersdorf je diplomirala iz prava na varšavski univerzi leta 1975 in doktorirala leta 1981. V 80. letih je bila aktivna v gibanju Solidarnost, ki je zrušilo komunistični režim. Potem je bila profesorica prava, od leta 2008 članica in od leta 2014 predsednica vrhovnega sodišča. Njen mandat bi se brez prisilnega skrajšanja končal leta 2020.

Komentarji: