Prvi milijarder med raperji

Ameriški pevec je v zadnjih letih povečal svoje premoženje z vrsto dobro premišljenih naložb.
Fotografija: Jay-Z je prehitel doslej največja raperska zaslužkarja Diddyja in Dr Dreja. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Jay-Z je prehitel doslej največja raperska zaslužkarja Diddyja in Dr Dreja. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Glasbenik Jay-Z je postal prvi hiphopovski umetnik, ki je vreden več kot milijardo ameriških dolarjev, je ocenila revija Forbes. V najnovejši izdaji revije se je znašel na naslovnici poleg Warrena Buffeta, milijarderja in izvršnega direktorja konglomerata Berkshire Hathaway, ki je že pred leti pohvalil glasbenikovo poslovno in umetniško žilico.


Zbirka umetnin za šestdeset milijonov


Jay-Z, čigar pravo ime je Shawn Corey Carter, je v zadnjih letih povečal svoje premoženje z vrsto dobro premišljenih naložb. Zdaj se lahko pohvali z delnicami v prevozniškem podjetju Uber, upravlja pa tudi glasbeni servis Tidal, založbo Roc Nation in blagovni znamki penine Armand de Brignac in konjaka D’Ussé. Forbes je razkril, da ima devetinštiridesetletnik v lasti tudi zbirko umetnin, ki je vredna najmanj šestdeset milijonov evrov – po poročanju ameriških medijev obsega umetniška dela slikarjev, kot sta Jean-Michel Basquiat in Damien Hirst –, in nepremičnine v vrednosti petinštirideset milijonov evrov.


Cedeje prodajal kar iz avtomobilskega prtljažnika


Glasbenik je odraščal v revnem predelu Brooklyna in je kot najstnik preprodajal droge. Svoje prve glasbene cedeje je kupcem ponujal kar iz avtomobilskega prtljažnika. Zaslovel je leta 1996 z albumom Reasonable Doubt, potem pa posnel še dvanajst albumov. Ameriška kongresna knjižnica je letos arhivirala njegov šesti album Blueprint iz leta 2001 zaradi kulturne, zgodovinske in umetniške vrednosti.

Dobitnik dvaindvajsetih nagrad grammy je na predsedniških volitvah leta 2016 podprl Hillary Clinton, s hiphoperjem Meekom Millom pa sta sprožila kampanjo za reformo ameriškega zaporniškega sistema. »Ne morete si niti predstavljati, kaj vse bo naredil zdaj, ko je postal milijarder,« je dejal ameriški raper in producent Swizz Beatz. Leta 2008 se je Jay-Z poročil s pevko Beyoncé, njeno premoženje Forbes ocenjuje na tristo petintrideset milijonov dolarjev.

Komentarji: