Rihanna: Zakaj se ne pogovarjamo o protestih v Indiji?

Pop zvezdnica Rihanna je na twitterju opozorila na proteste indijskih kmetov proti spornim agrarnim zakonom.
Fotografija: Pevka Rihanna. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Odpri galerijo
Pevka Rihanna. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

»Zakaj se o tem ne pogovarjamo?« je ob delitvi članka ameriške medijske hiše CNN o protestnih kmetovalcev v Indiji na twitterju zapisala pop zvezdnica Rihanna, ki ima na tem družbenem omrežju 101 milijon sledilcev. Prav tako je uporabila hashtag #Kmetovalciprotestirajo (#Farmersprotest), njenemu zgledu pa je doslej sledilo več uporabnikov twitterja. Ti v objavah opozarjajo na proteste indijskih kmetov, ki na obdobju prestolnice New Delhi od novembra organizirajo shode proti trem spornim agrarnim zakonom, ki z deregulacijo cen poljščin v boljši položaj postavljajo korporacije.

image_alt
Indijski praznik nedokončne zmage


Ponedeljkova novica na CNN, ki jo je na družbenem omrežju delila zvezdnica, vključuje posnetek dogajanja iz zadnjega konca tedna, ko je v zvezni državi Haryana, ki meji na New Delhi, med protestniki in policisti ponovno izbruhnilo nasilje, ter opozorila, da je indijska oblast na območju protestov prekinila delovanje interneta. Indijski kmetovalci nasprotovanje reformi izkazujejo na shodih, ponekod pa postavljajo tudi traktorske blokade. Prejšnji torek, ko so v Indiji praznovali dan republike, je protestnikom uspelo vkorakati v središče New Delhija, dogodek pa je zahteval življenje enega protestnika. Več kot sto protestnikov je bilo po podatkih gibanja kmetovalcev Samyukta Kisan Morcha do nedelje še vedno pogrešanih, piše CNN.

Rihanninemu zgledu so na twitterju med drugim sledile mlada švedska okoljevarstvenica Greta Thunberg – ta je solidarnost s protestniki prav tako izrazila z delitvijo CNN-ovega članka –, nečakinja podpredsednice ZDA Meena Harris, ki je obsodila izklope interneta in nasilje nad protestniki, ter organizacija Human Rights Watch, ki je opozorila na kratenje pravice do svobode govora »med uresničevanjem hindujske nacionalistične agende« in pozvala k izpustom priprtih protestnikov.

Na povsem nasproten odziv pa je Rihannin čivk naletel pri mombaški filmski igralki Kangani Ranaut, podpornici indijskega predsednika vlade Nerendre Modija, ki je zapisala, da se o protestih ne govori, saj da protestniki niso kmetovalci, temveč »teroristi, ki poskušajo razdeliti Indijo«. Pobudniki protestov so namreč sikhovske vere in prihajajo iz severozahodnega Pandžaba. Po navedbah britanskega BBC so se na Rihannine objave odzvali tudi pri indijskem zunanjem ministrstvu. Stopili so v bran agrarni reformi in povedali, da je bila ta sprejeta po »razpravi« ter sporočili, da »skušnjave hashtagov in komentarjev na senzacionalističnih družbenih omrežjih niso niti točne niti odgovorne«, sploh če jih objavijo slavni.

Komentarji: