Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

S prstom na britansko vlado, ker ni podprla protestnikov v Hongkongu

Slavni kitajski umetnik in aktivist je praznovanje 70. obletnice Ljudske republike Kitajske označil za farso.
Weiwei, ki je znan po orjaških umetniških instalacijah, se zadnja leta posveča begunski problematiki. FOTO: Tolga Akmen/Afp
Weiwei, ki je znan po orjaških umetniških instalacijah, se zadnja leta posveča begunski problematiki. FOTO: Tolga Akmen/Afp
J. K.
2. 10. 2019 | 16:45
2. 10. 2019 | 17:02
2:17
Ai Weiwei, ki velja za enega od najvplivnejših sodobnih umetnikov, je obsodil britansko vlado, ker ni podprla protestnikov v Hongkongu. »Mislim, da Velika Britanija ni ukrepala, ker se boji Kitajske,« je povedal dvainšestdesetletni umetnik in aktivist, ki je označil nedavno praznovanje 70. obletnice razglasitve komunistične Ljudske republike Kitajske za farso.

»Združeno kraljestvo ima svoje težave, dogovor, ki sta ga državi podpisali pred leti, je zdaj le še neuporaben kos papirja. Nevarno je razkriti svojo šibkost državi, kot je Kitajska.« Britanci so nekdanjo kolonijo po predhodnem dogovoru predali Kitajski leta 1997. Protesti so se v Hongkongu začeli marca zaradi zakona, ki bi dovoljeval izročitve posameznikov iz polavtonomnega mesta v Peking. A hitro so se razrasli v vsesplošno opozarjanje na kršenje pravic in svoboščin.


Tudi nemška družba zanj ni dovolj odprta


Kitajska policija je aretirala Ai Weiweia leta 2011 na letališču v Pekingu med eno od večjih akcij kitajskih oblasti proti aktivistom in oporečnikom. Za zapahi je preživel 81 dni, nato so mu naložili hišni pripor ter odvzeli potni list. Dokument so mu vrnili šele julija 2015, po izpustitvi pa je pobegnil iz države ter se ustalil v Berlinu.

Ai Weiwei z eno od svojih skulptur. FOTO: Tolga Akmen/Afp
Ai Weiwei z eno od svojih skulptur. FOTO: Tolga Akmen/Afp


Pred kratkim je sporočil, da se bo odselil tudi iz tega mesta, ker nemška družba zanj ni dovolj odprta. »Nemška kultura je tako močna, da ne more sprejemati drugih idej in argumentov,« je povedal.

Weiwei, ki je znan po orjaških umetniških instalacijah, se zadnja leta posveča begunski problematiki. O migrantski krizi je dejal, da je to »največja in najbolj sramotna humanitarna kriza po drugi svetovni vojni«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine