Transmongolija

Mongolka Solongo Batsuh razbija stereotipe, ki vladajo v patriarhalni državi. Kar 80 odstotkov članov mongolske skupnosti LGBT se skriva pred javnostjo.
Fotografija: Mongolska lepotica se bori za pravice transspolnih oseb. Foto Foto Youtube
Odpri galerijo
Mongolska lepotica se bori za pravice transspolnih oseb. Foto Foto Youtube

Temperature krepko pod ničlo­ niso izbrisale sijaja z obraza mongolske transspolne lepotice Solongo Batsuh, ko je v črni obleki pozirala med snemanjem oglasnega sporočila. Z lepoto, odkritostjo, samozavestjo in samozaupanjem­ ne kljubuje le vremenskim razmeram, ampak tudi stereotipom v patriarhalni Mongoliji. To jo je oktobra pripeljalo na prvo tekmovanje Miss Universe v državi.

Solongo Batsuh na tekmovanju za Miss Universe. FOTO: AFP
Solongo Batsuh na tekmovanju za Miss Universe. FOTO: AFP
Čeprav ji je malo manjkalo, da bi se uvrstila na prvo mesto in s tem na svetovno lepotno tekmovanje (pred kratkim je bilo na Tajskem), je globoko posegla v konservativne poglede družbe na spolno usmerjenost. Če bi zmagala, bi se pridružila mis Španije Angeli Ponce, ki je bila prva transspolna tekmovalka v 66-letni zgodovini tega tekmovanja. »Ponosna sem, da sem lahko sodelovala. Solongo, ki sem jo ustvarila, je v mojem srcu resnična zmagovalka,« je povedala za agencijo AFP.
 

Ženska v moškem telesu


Solongo Batsuh FOTO: AFP
Solongo Batsuh FOTO: AFP
Čeprav ima na družabnih omrežjih tri milijone sledilcev in je zvezda v domovini, je njena udeležba povzročila različne odzive, češ, kaj si bodo ljudje mislili o Mongoliji, v kateri je veliko »pravih« lepih ­žensk, če jo na lepotnem tekmovanju predstavlja moški?! Toda Solongo Batsuh takšni nesmiselni komentarji ne vržejo iz tira.

Rodila se je kot deček Bilguun Batsuh, a svoje spolne identitete ni znala določiti, dokler se ni vpisala na univerzo. Šele ko je v zgodnjih dvajsetih letih začela delati v nevladni organizaciji Mladi za zdravje, ki se ukvarja tudi z izobraževanjem o varni spolnosti in ozaveščanjem o različni spolni usmerjenosti, je ugotovila, da je ženska v moškem telesu.

Začela je nositi lasulje, ženske obleke ter šla na hormonsko terapijo. Ni posebna le zaradi lepote, ampak predvsem zato, ker si je drznila javno nastopiti. Kar 80 odstotkov članov mongolske skupnosti LGBT se skriva pred javnostjo. Transspolne osebe težko najdejo zaposlitev, nenehno so izpostavljene nasilju in predsodkom.

Komentarji: