Umrla glavna igralka iz filmov o Supermanu

Margot Kidder se je poslovila v starosti 69 let, vzrok njene smrti ostaja javnosti neznan.
Fotografija: FOTO: Adrian Wyld/AP
Odpri galerijo
FOTO: Adrian Wyld/AP

Včeraj je v Montani v ZDA umrla Margot Kidder, igralka, ki je na velikih platnih zaslovela z glavno žensko vlogo v filmih o Supermanu, kot novinarka Lois Lane. Poslovila se je v starosti 69 let, vzrok njene smrti ostaja javnosti neznan.

Kot znamenita novinarka, ki ji Superman ne sme izdati svoje prave identitete, je ob boku Christophera Reeva zaigrala že v prvem Supermanu (1978), to vlogo pa zadržala skoraj desetletje. Igrala je tako v Supermanu II (1980) in III (1983) kot v četrtem delu iz franšize (1987), naslovljenem Superman IV: The Quest for Peace.

V naslednjem desetletju je njena kariera pristala na dnu. Po avtomobilski nesreči leta 1990 dve leti ni igrala, zaradi česar je praktično bankrotirala, šest let zatem pa so jo začele mučiti še psihične težave. Nekoč je izginila za več dni in ta čas preživela kot brezdomka. Kasneje so ji diagnosticirali bipolarno motnjo.

FOTO: AP
FOTO: AP


Kidderjeva bo svojo sled pustila tudi kot politična aktivistka. Borila se je proti zalivski vojni, na predlanskih predsedniških volitvah pa je podprla demokrata Bernieja Sandersa.

Po rodu je bila Kanadčanka, ki je ameriško državljanstvo sprejela šele leta 2005. V celoti je igrala v preko 70 filmih in televizijskih produkcijah, kot sta Smallville ali The L World, z nastopi v otroški seriji R.L. Stine's The Haunting Hour pa je dosegla tudi nagrado emmy. Igrala je tudi na gledaliških odrih, denimo leta 2002 v Monologih vagine na Broadwayu.

Komentarji: