Ustanovitelj Alibabe se je upokojil

Kitajski podjetnik je že pred časom napovedal, da se bo po upokojitvi posvetil filantropiji.
Fotografija: Jack Ma je ustanovil spletno trgovino Alibaba leta 1999. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Jack Ma je ustanovil spletno trgovino Alibaba leta 1999. FOTO: Charles Platiau/Reuters

Soustanovitelj kitajske spletne trgovine Alibaba Jack Ma se je danes upokojil. S tem je uresničil napoved, da bo delo izvršnega direktorja opravljal do starosti 55 let, ki jo je dopolnil danes. Nasledila ga bo ekipa izvršnih menedžerjev pod vodstvom generalnega direktorja Daniela Zhanga.

Ma bo sicer do prihodnjega leta ostal v upravi družbe, saj hoče zagotoviti nemoten prehod na novo vodstvo, s svojim naslednikom pa bo v obdobju predaje poslov še naprej tesno sodeloval.


Zgledoval se je po Billu Gatesu


Kitajski podjetnik je že pred časom napovedal, da se bo po upokojitvi posvetil filantropiji. Leta 2014 je ustanovil dobrodelno fundacijo Jack Ma, pri tem pa mu je bila zgled ameriška fundacija Bill in Melinda Gates. »Veliko stvari se lahko naučim od Billa Gatesa, sicer ne bom nikoli tako bogat, a se bom lahko prej upokojil,« je pred časom dejal poslovnež.

»Jack Ma je naznanil, da ga zanimajo filantropija, skrb za okolje, ženske pravice, izobraževanje in razvoj,« je razložil Duncan Clark, avtor biografije z naslovom Alibaba: hiša, ki jo je zgradil Jack Ma.


Učitelj angleščine, ki je postal najpremožnejši Kitajec


Petinpetdesetletnik je s pomočjo prijateljev, ki so mu posodili 60.000 dolarjev, leta 1999 ustanovil spletno trgovino Alibaba. Pred tem je bil učitelj angleščine. S podjetjem je zaslužil več milijard dolarjev in postal eden najbogatejših ljudi na svetu. Po podatkih Bloomberga je Ma najbogatejši Kitajec, njegovo premoženje pa je vredno 41 milijard dolarjev.

Ma sodi v tako imenovano prvo generacijo Kitajcev, ki so obogateli s tehnološko revolucijo in vzponom interneta. Njegova upokojitev pri 55 letih je za Kitajce precej nenavadna, saj tamkajšnji direktorji pogosto vodijo podjetja do visoke starosti.

Komentarji: