April krivično edini mesec s sinonimom za muhasto vreme

Zakorakali smo v april, mesec, ki ima na današnji dan muhaste šale, preostale dni pa se ga drži sloves muhastega vremena. Prinaša letošnji april pestro paleto vremena?
Fotografija: Ni le aprila muhasto vreme, tako je lahko tudi maja in junija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ni le aprila muhasto vreme, tako je lahko tudi maja in junija. FOTO: Shutterstock

Prvi aprilski teden bo vremensko tipično »aprilski«, saj se je začel s soncem in prijetnimi temperaturami, ki bodo na Primorskem segale do 23 stopinj Celzija, drugod po Sloveniji do 20 stopinj Celzija. Danes in jutri bo še sončno ob spremljavi vzhodnega vetra in šibke burje na Primorskem, nato se bo suho obdobje končalo. V sredo bo že čutiti vpliv sredozemske fronte. Pojavile se bodo padavine na zahodu, pihal bo jugovzhodni veter, dnevi bodo nekoliko hladnejši.

V petek prihaja hladna fronta z zahoda, v noči na petek bodo padavine zajele vso državo, v gorah bo tudi snežilo. Najhladnejši dan v tednu bo ravno petek, ko bodo najvišje dnevne temperature segale do 10 stopinj Celzija. V soboto bo bolj suho, v nedeljo se lahko pojavijo padavine. Vremenoslovec na agenciji za okolje (Arso) Blaž Šter pravi, da lahko prvih deset dni v mesecu pričakujemo nestanovitno obdobje, vendar v začetku večje pozebe ne bo. 
 

Pogoste in šibke padavine


Aprilska spremenljivost navadno pomeni spremembe vremena čez dan. Sredi pohajkovanja na lep sončen dan nas lahko ujame nevihta, zato dežnik pri roki ni nikoli odveč. Po podatkih Arsa april sicer spada med manj namočene mesece. V povprečju je četrti najbolj suh mesec v letu s povprečno količino padavin od 50 do 120 mililitrov.

Asociacija na deževne dni pa je upravičena, saj je kljub relativno nizki povprečni količini padavin veliko deževnih dni z malo padavinami, in sicer je v povprečju od osem do dvanajst dni v mesecu, ko pade nad en milimeter padavin dnevno. To so kratkotrajne padavine, ki imajo izrazito krajevni značaj. Neredko se zgodi, da v vašem kraju sije sonce, le nekaj kilometrov stran pa je nevihta ali ploha. 

Sonce ima aprila podobno moč kot konec avgusta ali v začetku septembra. FOTO: Shutterstock
Sonce ima aprila podobno moč kot konec avgusta ali v začetku septembra. FOTO: Shutterstock

 

Ne podcenjujte aprilskega sonca 


Aprila je sonce že precej močno, primerljivo je s tistim ob koncu avgusta ali v prvi polovici septembra. Ob sončnih dnevih se pri tleh ozračje hitro segreva, v višinah pa je zračna masa še vedno relativno hladna, zato je ozračje zaradi temperaturnih razlik pogosto nestabilno in tako nastajajo plohe in nevihte ob spremljavi mrzlega vetra, ki hladi ozračje. Zaradi značilnih hitrih sprememb s toplega na hladno in obratno ter neviht je april tudi dobil oznako muhasti, v slovarju slovenskega jezika pa pod besedo vreme najdemo tudi besedno zvezo aprilsko vreme z razlago spremenljivo, nestalno vreme.

»April je po krivici dobil sloves vremensko muhastega meseca, saj sta tudi maj in junij muhasta in po klimatoloških podatkih bistveno ne odstopa od njiju,« pravi Blaž Šter. Pa vendar frazo aprilsko vreme radi uporabimo tudi za opis drugih mesecev v letu, ko se srečujemo z neprevedljivim vremenom.

Komentarji: