Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Član black metal skupine obsojen zaradi žaljenja verskih čustev

Adam Nergal Darski, pevec in kitarist skupine Behemoth, je bil obsojen, ker je na družbenem omrežju objavil posnetek noge, ki stopi na podobo Marije.
Adam Darski in skupina Behemoth slovita po provokativni simboliki in besedilih. FOTO: Ethan Miller/AFP
Adam Darski in skupina Behemoth slovita po provokativni simboliki in besedilih. FOTO: Ethan Miller/AFP
M. B., STA
17. 2. 2021 | 17:05
17. 2. 2021 | 17:52
1:52
Poljsko sodišče je v torek oglobilo pevca in kitarista black metal skupine Behemot, ker je objavil fotografijo, na kateri je noga stopila na podobo device Marije. Zaradi razžalitve verskih čustev mora plačati 15.000 zlotov (3336 evrov) kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pevec in kitarist Adam Darski z umetniškim imenom Nergal bo moral kriti tudi sodne stroške v višini 3500 zlotov (777 evrov). Darski odločitev sodišča zavrača, njegovi odvetniki pa so napovedali pritožbo. Če bo ponovno na višji stopnji spoznan za krivega žaljenja verskih čustev, mu grozi do dve leti zaporne kazni, poroča portal Metalinjection

Darski je sporno fotografijo objavil na facebooku leta 2019. Po pritožbah konservativnih skupin so zagnali preiskavo. To ni prvič, da so bila dejanja Darskega označena za kontroverzna. Med drugim je med koncertom raztrgal Sveto pismo. Behemoth pa, kakor številne metalske skupine, pogosto uporablja satanistične simbole.

image_alt
Oblast omejuje svobodo izražanja kritike


Zaradi provokativnih koncertnih nastopov leta 2007 je bil Darski zaradi žaljenja verskih čustev obsojen leta 2013. Za njegovo oprostitev se je tedaj zavzela celo Evropska komisija. 

Poljski zakon o verskih čustvih je bil sicer že večkrat tarča kritik, češ da omejuje svobodo izražanja. Pod vladavino konservativne poljske stranke Zakon in pravičnost katoliške vrednote postajajo vse bolj uzakonjene. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine