Devet ton izdelkov in pet let dobrote

Prostovoljski projekt, ki temelji na pošteni menjavi in krepitvi solidarnosti, danes praznuje peto obletnico.
Fotografija: Pet let izmenjave v znamenju dobrodelnosti. FOTO: Gaja Naja Rojec
Odpri galerijo
Pet let izmenjave v znamenju dobrodelnosti. FOTO: Gaja Naja Rojec

V prostorih Rdečega križa na Tržaški ulici je bilo v petek mogoče izmenjati blago za blago v dobrodelne namene. Izmenjevalnica je svoja vrata prvič odprla v poletnih mesecih leta 2013, sedaj pa je bila na vrsti že 61. zapored. V petih letih svojega delovanja jim je uspelo zbrati 9 ton prehrambnih in higienskih izdelkov, trenutno pa je aktivnih 15 do 20 prostovoljcev. Gre za samoiniciativni projekt, ki vsak tretji petek v mesecu v prostorih RK Ljubljana organizira dogodek menjave. Obiskovalci prinesejo hrano, higienske izdelke, čistila in šolske potrebščine, v zameno pa si lahko izberejo rabljena oblačila, ki so bila podarjena humanitarnemu centru območnega združenja, a jih prejemniki pomoči niso izbrali.

Naj prostovoljski projekt leta

Pred dvema letoma je bila Izmenjevalnica nagrajena z laskavim naslovom Naj prostovoljski projekt, ki ga pod pokroviteljstvo predsednika države organizira Mladinski svet Slovenije. Projekt podpira Območno združenje Rdečega križa Ljubljana, ideja Izmenjevalnice pa je nastala zaradi velike količine rabljenih oblačil, ki so ostala na humanitarnem centru. Poleg tega so prostovoljci želeli razbiti enoličnost paketov pomoči, ki jih prejmejo posamezniki in družine v stiski.

»Opazili smo, da je veliko oblačil, ki jih ljudje prinašajo kot donacije, ostalo. Šlo je predvsem za določen tip oblačil, za vintage kose, zato smo prišli na idejo, da to obliko donacije pretvorimo v drugo ter tako obogatimo prehranske pakete,« pojasnjuje Gaja Naja Rojec, ena od prostovoljk. Da bi projekt lahko rastel še naprej si želijo predvsem novih obiskovalcev ter dodatnih prostovoljcev.

Upravičenci do materialne pomoči so družine, otroci in posamezniki, ki so iz različnih razlogov materialno prikrajšani. Svojo upravičenost pa izkažejo z odločbami o otroškem dodatku, vpisom v register brezposelnih oseb kot iskalci zaposlitve, z odrezki pokojnine ali z bančnimi izpiski, s katerimi potrdijo minimalne osebne prihodke.

Prostovoljski projekt, ki temelji na pošteni menjavi in krepitvi solidarnosti, danes praznuje peto obletnico. FOTO: Gaja Naja Rojec
Prostovoljski projekt, ki temelji na pošteni menjavi in krepitvi solidarnosti, danes praznuje peto obletnico. FOTO: Gaja Naja Rojec


Kako deluje?

Načeloma velja pravilo en kupon za en prinesen izdelek, predmeti, ki si jih obiskovalci lahko izberejo, pa so razporejeni v vrednostne kategorije. Za en kupon si tako lahko izberete skodelico, kravato ali rutko, za dva kupona dobite srajco ali krilo, trije kuponi vam prinesejo pulover, štirje obleko, za pet kuponov pa si lahko izberete plašč. Za nenavadne in večje artikle boste odšteli do 10 kuponov, med slednjimi pa so se v preteklosti znašli večji kovčki, lutke ter očala za lokostrelstvo.

Tudi sama struktura obiskovalcev se je z leti spremenila, saj opažajo, da na dogodke prihaja vse več ljudi različnih starosti. Če je bil projekt na začetku namenjen predvsem mladim, ki se zavedajo pomena ponovne uporabe rabljenega tekstila ter želijo pomagati pomoči potrebnim, sedaj med obiskovalci opazimo predstavnike vseh generacij.

Obiskovalci prinesejo hrano, higienske izdelke, čistila in šolske potrebščine, v zameno pa si lahko izberejo rabljena vintage oblačila. FOTO: Gaja Naja Rojec
Obiskovalci prinesejo hrano, higienske izdelke, čistila in šolske potrebščine, v zameno pa si lahko izberejo rabljena vintage oblačila. FOTO: Gaja Naja Rojec

 
 

Komentarji: