Evrovizijo bo prihodnje leto gostil Torino

Veliki finale bo 14., polfinalna večera pa 10. in 12. maja. Festival bo potekal v areni PalaOlimpico, ki lahko sprejme več kot 13.000 ljudi.
Fotografija: Måneskin​ veljajo za enega odmevnejših evrovizijskih zmagovalcev zadnjih let. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Odpri galerijo
Måneskin​ veljajo za enega odmevnejših evrovizijskih zmagovalcev zadnjih let. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je po več tednih ugibanj sporočila, da bo 66. izbor za Pesem Evrovizije gostil Torino. Veliki finale bo 14., polfinalna večera pa 10. in 12. maja. Festival bo potekal v areni PalaOlimpico, ki lahko sprejme okoli 13.000 ljudi. 

»Torino je popoln gostitelj za 66. izbor za Pesem Evrovizije. Kot smo videli med zimskimi olimpijskimi igrami leta 2006, PalaOlimpico več kot izpolnjuje vse zahteve, potrebne za izvedbo svetovnega dogodka tega obsega,« je poudaril izvršni nadzornik prireditve Martin Österdahl.​ »Navdušeni smo nad entuziazmom in predanostjo mesta Torino, ki bo maja prihodnje leto sprejelo na tisoče oboževalcev. Evrovizija se v Italijo vrača po več kot 30 letih in skupaj z našo gostiteljico [italijansko radiotelevizijo] RAI smo odločeni, da jo bomo naredili posebno.«

image_alt
​»Evrovizija je božič v maju«


Po izboru na Dunaju leta 2015 bo festival ponovno gostila ena od naših sosednjih držav. Zanimanje za organizacijo najbolj gledanega nešportnega televizijskega dogodka na svetu je tokrat izrazilo 17 italijanskih mest. Po poročanju lokalnih medijev so na koncu v igri ostali Bologna, Milano, Pesaro, Rimini in Torino. Zmagovalca sta skupaj določila EBU in RAI.Prijavitelji so morali izpolnjevati vrsto pogojev; poleg bližine mednarodnega letališča in vsaj 2000 hotelskih sob je moralo mesto denimo imeti dvorano, ki sprejme več kot 8000 ljudi in je na voljo šest tednov pred festivalom in en teden po njem.

Po odmevni zmagi rimske zasedbe Måneskin​ letos v Rotterdamu bo Italija organizacijske vajeti Eurosonga prevzela tretjič; leta 1991 je v Rimu slavila Švedinja Carola, 1965. v Neaplju pa Luksemburžanka France Gall.

Sodelovanje v Torinu je že potrdila tudi RTV Slovenija.

Preberite še:

Komentarji: