Jezni študenti protestirajo: Vstajanje pred zoro je sramotno

Kritično so se odzvali tudi starši. Učenci morajo namreč zdaj v šolo oditi takrat, ko je zunaj še tema.
Fotografija: Maroški študenti so jezni, ker morajo vstati še pred zoro. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Maroški študenti so jezni, ker morajo vstati še pred zoro. FOTO: Shutterstock

Več tisoč študentov je v petek na ulicah Maroka že tretji dan zapored protestiralo proti odločitvi tamkajšnje vlade, ki je prejšnji mesec odpravila premikanje ure. Jezni študenti, ki morajo zdaj vstati še pred zoro, so odločitev označili za »sramotno«.

Maroška vlada je 26. oktobra odločila, da bo država vse leto obdržala poletni čas.

Kot je takrat pojasnil minister za upravne reforme Mohamed Ben Abdelkader, bo ukrep prihranil eno uro dnevne svetlobe in s tem zmanjšal porabo električne energije.

Vlada je odločitev sprejela v zadnjem trenutku, saj bi morali Maročani nekaj dni kasneje urne kazalce prestaviti za eno uro nazaj.

Sprememba je presenetila javnost in med prebivalci sprožila nemalo jeze in zmede. K temu so pripomogle tudi številne nevšečnosti, ko so elektronske naprave številnih Maročanov samodejno prestavile uro na zimski čas.

Kritično so se odzvali tudi starši. Učenci morajo namreč zdaj v šolo oditi takrat, ko je zunaj še tema.

Tudi starši šolarjev niso zadovoljni z vladno odločitvijo. FOTO: Thinkstock
Tudi starši šolarjev niso zadovoljni z vladno odločitvijo. FOTO: Thinkstock


Tiskovni predstavnik ministrstva za izobraževanje je sicer v petek zatrdil, da so šole dobile dovoljenje za prilagoditev urnikov »glede na potrebe vsake regije«.

Maroški premier Sad Edine el Othamani pa je dan prej povedal, da bo vlada obdržala poletni čas, vendar bo ob tem vzpostavila »mehanizem za ocenitev in nadgradnjo« tega ukrepa.

Odpravo premikanja ure za prihodnje leto je avgusta predlagala tudi Evropska komisija. Ministri EU za promet so sicer uvedbo tovrstnega spremembe označili za »nerealno«, saj naj bi države za takšno spremembo potrebovale več časa.

Preberite še:

Komentarji: