Kraljica Margareta II. žezlo predala sinu Frederiku

Kljub zgodovinskemu dogodku pa predaje oblasti ni zaznamovalo razkošno kronanje, ki jih na Danskem ne izvajajo že od 17. stoletja.
Fotografija: Abdikacijo je 83-letna kraljica po 52 letih na prestolu podpisala v palači Christiansborg. FOTO: Ritzau Scanpix Denmark Via Reuters
Odpri galerijo
Abdikacijo je 83-letna kraljica po 52 letih na prestolu podpisala v palači Christiansborg. FOTO: Ritzau Scanpix Denmark Via Reuters

Danska kraljica Margareta II. je danes v skladu z napovedmi podpisala izjavo o abdikaciji, s tem ko se je odpovedala prestolu, pa je njen sin samodejno postal kralj Frederik X. Slovesnosti v Koebenhavnu se je udeležilo več kot 100.000 Dancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abdikacijo je 83-letna kraljica po 52 letih na prestolu podpisala v palači Christiansborg, njen 55-letni sin pa je ob tem sedel na njeni desni strani. Frederik je kralj Danske, Grenlandije in Ferskih otokov tako postal brez kronanja.

Margareta II. je bila po smrti britanske kraljice Elizabete II. evropski monarh z najdaljšim stažem. Dansko monarhijo je okrepila in posodobila ter zmanjšala število nosilcev kraljevih nazivov. Odvzela jih je najmlajšemu sinu in njegovim otrokom.

Zadnji dan lanskega leta je presenetila javnost z napovedjo, da bo danes, na obletnico smrti očeta in začetka svoje vladavine, odstopila. To je prva abdikacijo na Danskem v skoraj 900 letih.

Kljub zgodovinskemu dogodku pa predaje oblasti ni zaznamovalo razkošno kronanje, ki jih na Danskem ne izvajajo že od 17. stoletja. Danski monarh ima sicer predvsem ceremonialno vlogo, vendar pa podpisuje zakone in imenuje izvoljeno vlado, s katero se tudi redno sestaja.

Pričakovati je, da bo 55-letni Frederik X. nadaljeval utrjevanje monarhije kot ustanove, kar je v več kot pol stoletja vladanja že uspelo njegovi materi.

Preberite še:

Komentarji: