Najbolj kul oblikovalka nakita

Prstan POW, za katerega jo je navdihnila slika Roya Lichtensteina, jo je izstrelil med najbolj priljubljene oblikovalce.
Fotografija: Yoon Ambush. FOTO: Promo Material
Odpri galerijo
Yoon Ambush. FOTO: Promo Material

»Vse, kar je bilo nekoč alternativno, je zdaj trendovsko. Časi so se spremenili, visoka moda bo to morala sprejeti ali pa bo za vselej zamudila priložnost,« pravi Yoon Ambush, ta hip »najbolj kul oblikovalka nakita na svetu«. Še pred desetimi leti je bila neznana grafična oblikovalka iz Seattla, zdaj pa njen nakit nosijo zvezdniki, kot sta raperja Skepta in Kanye West, in hodi po zabavah z manekenkami, kot so Naomi Campbell, Bella Hadid in Kate Moss. V začetku aprila je odjeknila novica, da so jo pri slavni modni hiši Dior najeli za oblikovanje moškega nakita.
Yoon Ambush. FOTO: Foto: Jason Ho
Yoon Ambush. FOTO: Foto: Jason Ho

Rodila se je v Seulu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V sedemdesetih letih? »Menim, da je o nekaterih stvareh bolje ne govoriti,« skriva leta Američanka z južnokorejskimi koreninami. Z malo guglanja je mogoče priti tudi do tega podatka.­ Novembra bo stara 42 let. Njen oče je delal v vojski, zato se je družina veliko selila; med drugim so živeli na Havajih in v Kaliforniji. Pri osemnajstih, ko je študirala grafično oblikovanje v Bostonu, je spoznala fanta Young-Kee Yuja, zdaj enega izmed najboljših japonskih raperejev, ki sliši na ime Verbal. Preselila sta se v Tokio.
Verbal  in Yoon. FOTO: Foto: Jason Ho
Verbal  in Yoon. FOTO: Foto: Jason Ho

Začela je oblikovati nakit iz stvari, ki jih je našla. Delala je nakit za fanta, ker ni nikjer našel nič primernega za svoj kraljevski status na azijski raperski sceni. Znana je po petnajst centimetrov debeli ogrlici, verigi za okrog vratu ali pasu, baseballski kapi iz brona …

Prstan POW, za katerega jo je navdihnila slika Roya Lichtensteina, jo je izstrelil med najbolj priljubljene oblikovalce. Naročila za njen nakit, ki bi ga lahko najbolje opisali z besedami: ko kič s ceste sreča visoko modo, so prihajala zlasti z raperske scene. »Raperji so rokovski zvezdniki današnjega časa. Nekoč so postav­ljali trende rokovski glasbeniki in filmske zvezde, danes jih raperji,« pravi platinasta blondinka, ki se ne boji, da bi ji tako uveljavljena modna hiša, kot je Dior, zatrla igrivost, zaradi katere je dobila naziv najbolj kul oblikovalke nakita na svetu.

Komentarji: