Namiga prireditev: Mladi levi in Nika Toškan

Začenja se mednarodni festival sodobne odrske umetnosti, mlada violinistka pa bo nastopila z ansamblom DPG.
Fotografija: Davisa Freemana Daj še usta Foto arhiv Davisa Freemana
Odpri galerijo
Davisa Freemana Daj še usta Foto arhiv Davisa Freemana

Sobota, 22. avgusta


FESTIVAL
 

Mladi levi


Stara mestna elektrarna, Ljubljana, ob 19. uri

Mednarodni festival sodobne odrske umetnosti Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Dogodki bodo potekali na različnih ljubljanskih prizoriščih od sobote, 22. avgusta, do naslednje sobote, festival pa se bo začel s predstavo Davisa Freemana Daj še usta v Stari mestni elektrarni ob 19. uri. Skozi neprijetne, včasih boleče spomine Freeman v performansu razmišlja o svojem obstoju kot človeku in kot umetniku. V navideznem stand-up performansu Daj še usta razčleni svojo družinsko zgodovino in soočanje s smrtjo ter prek tega naslovi hashtage današnjega časa. V intimnosti svojih zgodb se s humorjem loti neubesedljivih tem, ki pestijo našo sodobnost.


GLASBA
 

Komorna glasba pod oboki


Terasa Loža, Titov trg, Koper, ob 19.30

Nika Toškan Foto Dejana M. Šaule
Nika Toškan Foto Dejana M. Šaule


Rezidenčni ansambel DPG je komorna godalna skupina, ki jo je v okviru koprskega Društva prijateljev glasbe z namenom, da bi obogatili glasbeno ponudbo društva, ustanovil violinist, nekdanji član orkestra Slovenske filharmonije in danes umetniški vodja ansambla Žiga Cerar. Da bi bila ponudba čim bolj raznolika in bi tako privabili široko občinstvo, ansambel sodeluje s številnimi glasbeniki, med njimi kantavtorjem Rudijem Bučarjem, violinistom Žigo Brankom, saksofonistom Vaskom Atanasovskim idr.

Za koncert v okviru 27. PPF so člani ansambla – ta danes združuje glasbenike, ki poučujejo na glasbenih šolah in delujejo po vsej primorski regiji – k sodelovanju povabili mlado violinistko Niko Toškan, diplomantko v razredu profesorja in svetovno znanega violinista Ilyja Gruberta na nizozemski glasbeni akademiji Conservatorium van Amsterdam. Program: G. Tartini, A. Vivaldi, W. A. Mozart, F. Mendelssohn.

Komentarji: