Namigi prireditev: Tomaž Milač, In Memoriam Peter Hafner in f/192

Odprli bodo razstavo slik in razstavo fotografij, začenja pa se tradicionalni festival Hafnerjev memorial.
Fotografija: Tomaž Milač: Expulsion, akril, 160 x 140 cm, 2020 Foto Arhiv Tomaža Milača
Odpri galerijo
Tomaž Milač: Expulsion, akril, 160 x 140 cm, 2020 Foto Arhiv Tomaža Milača

Sreda, 14. oktobraRAZSTAVA


Tomaž Milač: Theatrum Infernale


Velika galerija Ivana Varla, Sežana, ob 18. uri

Vsebina slik Tomaža Milača izhaja iz izključno ustvarjalčeve domišljije ter prepleta stvarnosti v združitev dveh navidezno nasprotujočih si pojavov, ki prehajata v notranjost slike. Motiviko lahko opišemo kot theatrum infernale, saj gre večinoma za prizore apokalipse, propadanja, ubijanja, žalovanja, depresije, stanja norosti, vključujoč številne metamorfozne spremembe iz živali v človeka in obratno, navezujoč se na grško in rimsko antiko, verjetno tudi na egipčansko sakralno izročilo, upoštevajoč prisotnost številnih živali, ki se lahko spreminjajo v monstra sacra, čeprav je največ ptičev, a tudi ljudi s ptičjimi krili, in to večinoma neuporabnimi.

Ustvarjalca in njegovo delo bo na odprtju predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn. Razstava bo na ogled do 20. decembra.FESTIVAL


In Memoriam prof. Peter Hafner #11


Cankarjev trg, Škofja Loka, ob 20. uri

Ottone Pesante Foto Arhiv Ottone Pesante
Ottone Pesante Foto Arhiv Ottone Pesante


Tradicionalni festival je obsežen kulturni projekt, ki s svojim pristopom, vizijo in izvedbo sega onkraj meja klasičnega glasbeno-zabavnega festivala. V prvi vrsti je namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast. Tudi letošnji festival, ki bo potekal do nedelje, prinaša množico koncertov, filmskih projekcij, javnih debat, delavnic, turnirjev in drugih vsebin.

Pri koncertnih vsebinah je treba izpostaviti vsaj imena, kot so Elektro Guzzi, Koala Voice, Hostnik pa Krečič, Nikki Louder, Samuel Blues in Svojat. Festival bo danes odprl italijanski trio Ottone Pesante. Trio svojo vizijo metala podaja s trobento, pozavno in bobni. Tako proizvedejo udarno mešanico neštetih podzvrsti metala.RAZSTAVA
 

f/192 – razstava fotografij na prostem


Zid Kreativne četrti Barutana, Kamnik, ob 18. uri

f/192 – razstava fotografij na prostem Foto Arhiv Fkk
f/192 – razstava fotografij na prostem Foto Arhiv Fkk


Razstava f/192 nadaljuje cikel razstav na prostem, ki jih člani Foto kluba Kamnik pripravljajo od leta 2005, ko so na Glavnem trgu v Kamniku odprli prvo z naslovom Oko Kamnika. Tokrat prvič razstavljajo v Kreativni četrti Barutana, predmet zanimanja fotografov pa ostaja Kamnik z okolico. Posebnost letošnje razstave je, da so motive posneli skozi camero obscuro (kamero luknjičarko) na črno-beli film. Camera obscura je sestavljena iz škatle, ki ima na eni ploskvi majhno luknjico, skozi katero vstopi svetloba, ki na nasprotni strani ustvari obrnjeno sliko.

Letos se bodo predstavili fotografi Ana Stanovnik Perčič, Mitja Hofer, Bojan Mijatovič, Pina Lenart, Jana Bratuž, Primož Poljanšek, Dušan Letnar, Janez Glavač, Duša Colnar, Liza Praznik in Ilona Mrgole.

Komentarji: