Nečastna nagrada v roke pediatru in psihoterapevtu Viljemu Ščuki

Kolektiv Rdeče zore in portal spol.si sta znova podelila nagrado za najbolj seksistično izjavo zadnjega leta.
Fotografija: Kot so v utemeljitvi zapisali organizatorji, je Viljem Ščuka s svojo izjavo opravičeval in minimaliziral nasilje ter odgovornost s storilca preložil na žrtev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Kot so v utemeljitvi zapisali organizatorji, je Viljem Ščuka s svojo izjavo opravičeval in minimaliziral nasilje ter odgovornost s storilca preložil na žrtev. FOTO: Blaž Samec/Delo

V Socialnem centru Rog je sinoči v okviru festivala Rdeče zore potekala prireditev, na kateri so razglasili dobitnika nečastne nagrade bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta. To nelaskavo nagrado je tako prejel pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka, ki je, kot so zapisali organizatorji, v izjavi za spletni portal Svet24 enačil spolni odnos in posilstvo. 

Spletnega glasovanja se je udeležilo 1190 ljudi, ki so glasovali med izbranimi nominiranci ter določili končnega zmagovalca. V finalni izbor za dobitnika nagrade se je sicer uspelo uvrstiti še imitatorju in radijskemu novinarju Juretu Mastnaku, pisatelju in publicistu Branku Gradišniku, novinarji Jaki Lopatiču ter pisateljici in publicistki Mileni MiklavčičZa bodečo nežo je bilo sicer nominiranih 28 izjav, ki so jih posamezniki in posameznice lahko prijavili prek spletnega obrazca, delovna skupina pa je nato presodila, ali ustrezajo merilom seksističnega govora. 

Motiv za nagrado je ustvarila stripovska avtorica in ilustratorka Anna Ehrlemark. FOTO: Arhiv Bodeče Neže
Motiv za nagrado je ustvarila stripovska avtorica in ilustratorka Anna Ehrlemark. FOTO: Arhiv Bodeče Neže

 

Izjave »izbranih« kandidatov


Novinar spletnega portala Siol.net Jaka Lopatič je decembra lani v intervjuju s trenerjem ženske košarkarske reprezentance nanizal celo vrsto vprašanj, zaradi katerih se je uvrstil v finalni izbor za bodečo nežo leta. Kot so zapisali na spletni strani uredništva portala spol.si, med šolske primere šovinističnega podcenjevanja ženske košarke in žensk v športu nasploh spadajo Lopatičeva vprašanja, kot so: »Ali mlada dekleta veliko govorijo o Luki Dončiću?«, »Ali kaj vpliva menstrualno obdobje, ki ga imajo dekleta?«, »Ali morate kaj paziti, da ne pohvalite kakšne preveč, ker se lahko pri kateri vklopi zavist?«, »Morda uporabljajo ženske čare, da bi vas poskušale oviti okoli prsta?« ter »Večkrat sem se pogovarjal s trenerji ženskih smučarskih skakalk in so mi dejali, da je šest deklet težko nadzirati, ker ima vsaka svoje potrebe. Kako je v košarki, kjer jih imate vsaj dvakrat več?«Pediater in psihoterapevt Viljem Ščuka je za Svet24.si dejal, da »množična posilstva deklic niso možna, če so deklice proti. Za spolni odnos sta odgovorna oba udeleženca, saj se dogaja pri polni zavesti obeh.« Kot so utemeljili v uredništvu spletnega portala, je Ščuka s tem izenačil posilstvo in spolni odnos ter odgovornost za posilstvo razdelil med žrtev in storilca. 

Viljem Ščuka je v izjavi izenačil posilstvo in spolni odnos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Viljem Ščuka je v izjavi izenačil posilstvo in spolni odnos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Imitator in radijski novinar Jure Mastnak je tvitnil objavo na račun članice ožjega vodstva stranke Glas za družine in otroke Norme Korošec. »Izjava izraža nasilen seksizem, v katerem je političarka Norma Korošec zgolj predmet najbolj grobega ponižanja ženske, ki ga zagreši moški. Gre za ekspliciten namig na agresivno posilstvo, povezano z obljubo bolečine (»brutalno«), in hkrati za izražanje superiornega odnosa moškega do ženske spolnosti kot področja kaznovanja in prevlade,« so med drugim odločitev utemeljili v uredništvu portala. 

Jure Mestnak se je v finalni izbor uvrstil z neokusnim tvitanjem. FOTO: Damjan Zibert/Delo
Jure Mestnak se je v finalni izbor uvrstil z neokusnim tvitanjem. FOTO: Damjan Zibert/Delo


Pisatelj in publicist Branko Gradišnik se je v nečastni finalni izbor uvrstil z izjavo, v kateri po mnenju uredništva portala spol.si niza spolne stereotipe ter vzpostavlja vrednostne sodbe o značilnostih posameznega spola. »Ženske so ne glede na to, kaj trobijo feministke, rojene negovalke in skrbnice,« je dejal Gradišnik v odgovor na vprašanje, ali ima ženske bolj v čislih. 

Branko Gradišnik je v intervjuju nizal spolne stereotipe. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Branko Gradišnik je v intervjuju nizal spolne stereotipe. FOTO: Aleš Černivec/Delo


Publicistka in pisateljica Milena Miklavčič se je na seznam uvrstila s svojimi razmišljanji o izginotju »klasičnega moškega«. »Zdi se mi, da so moški danes potisnjeni na rob. Če bi se malo pošalila, bi rekla, da so jim ženske, vsaj pri nas, zdaj vzele še vojsko in policijo. Še tam, kjer so bili že iz prazgodovine najmočnejši, smo jih na simbolični ravni kastrirali,« je dejala Miklavčičeva ter po mnenju uredništva portala stereotipno opisovala spolne vloge ter na utopičen način predstavljala preteklost. 

Milena Miklavčič je razmišljala o izginotju klasičnega moškega. FOTO: Blaž Samec/Delo
Milena Miklavčič je razmišljala o izginotju klasičnega moškega. FOTO: Blaž Samec/Delo

Komentarji: