Skuha in postreže vam robotinja Sophie

Singapursko inženirsko podjetje Orange Clove je zasnovalo robotinjo, ki v manj kot minuti postreže singapursko domačo jed.
Fotografija: Po novem bodo t. i. laksa postaje oziroma gostinski obrati, ki pripravljajo lakso pred gosti in so za to doslej potrebovali dva kuharja, ob Sophie potrebovali le še enega. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Po novem bodo t. i. laksa postaje oziroma gostinski obrati, ki pripravljajo lakso pred gosti in so za to doslej potrebovali dva kuharja, ob Sophie potrebovali le še enega. FOTO: AFP

Singapur je svetu pokazal robotinjo Sophie, ki skledo domače specialitete – vroče lakse pripravi v zgolj 45 sekundah. Robotska kuharica porabi manj kot minuto, da blanšira rezance, doda vnaprej kuhane rakce in zajame začinjeno kokosovo juho. 80 skled lakse pa postreže brez polivanja.

Glavni namen robotske chefinje je kuharje razbremeniti ponavljajočih opravil in jim dati možnost, da se v večji meri posvetijo potrebam strank, je poudaril asistent direktorja prodaje pri omenjenem podjetju Tan Tun Lim. Dejal je, da so se pri podjetju odločili prav za lakso, ker velja za najbolj priljubljeno jed, katere pripravo ljudje spremljajo v živo. Tan Tun Lim je še dodal, da si v podjetju prizadevajo tudi za prilagajanje zasnove, ki bo lahko postregla z lokalno ocvrto jedjo in juho z rezanci ter rakci.

Po novem bodo t. i. laksa postaje oziroma gostinski obrati, ki pripravljajo lakso, pred gosti in so za to doslej potrebovali dva kuharja, ob Sophie potrebovali le še enega. Njegova glavna naloga bo menjava sestavin in ohranjanje higiene obrata. »Odlično je, res ni razlike med lakso, ki jo postreže Sophie, in lakso, ki jo postreže človek«, je za AFP dejal eden od gostov Paul Yong. Kako Sophie pripravlja jed si oglejte TUKAJ.

Singapur je svetu pokazal robitinjo, z imenom Sophie, ki skledo domače specialitete – vroče lakse pripravi v zgolj 45 sekundah. FOTO: AFP
Singapur je svetu pokazal robitinjo, z imenom Sophie, ki skledo domače specialitete – vroče lakse pripravi v zgolj 45 sekundah. FOTO: AFP

 

V Singapurju vse več robotov


Delo robotov v mestni državi z visoko tehnologijo ni nič novega, saj so se prejšnji mesec čiščenja umazanije v hotelih, trgovskih centrih in vladnih uradih lotili prav roboti z ovalno oblikovanimi glavami, ki imajo namesto oči luči.

Roboti, ki jih proizvaja lokalno podjetje LionsBot, so sposobni avtonomno sesati, ribati in pomivati, obenem pa ljudi zabavati z repanjem v angleščini. Znajo se tudi pošaliti, če pa so jim ljudje v napoto, jih prosijo, da se umaknejo.

Ti delavci, ki se ne utrudijo, govorijo vse štiri uradne jezike v Singapurju – angleško, malajsko, mandarinsko in tamilsko, pa tudi japonsko in t. i. singlish, ki je pogovorni jezik, v katerim se angleščina spaja z izrazi množice lokalnih jezikov oziroma narečij.

Za zdaj delo opravljajo štirje roboti prijaznega videza, do marca prihodnje leto pa naj bi za čistočo v mestni državi skrbelo skupaj 300 primerkov.

Preberite še:

Komentarji: