TV namigi: Brezmejno, John Carter in Neronov dosje

Dokumentarec o mejah med državami in v glavah, vojak se nepojasnjeno znajde na Marsu in ali je Neron res požgal Rim?
Fotografija: Brezmejno Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Brezmejno Foto Tv Slo

Nedelja, 5. julija

 


Brezmejno: TV SLO 1 ob 22.10


Grenznaht. Nem./Slo, 2016. Režija: Peter Zach. Dok. film. 100 min.

Filmska pripoved potuje po mejah srednje Evrope in spoznava ljudi, ki živijo ob slovenski meji z Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Italijo. Njihove osebne zgodbe so hkrati pričevanja o vplivu mej na življenje posameznika. Kako meje nastanejo in kako se spreminjajo? Ali lahko obstaja država brez meja? Lahko postavimo meje čustvom, mislim, odnosom, jezikom in idejam?

Lirična besedila pesnika Aleša Štegra pripovedujejo o morju, gorah, rekah, gozdovih in nižinah. Vse se spreminja, nič ne ostaja enako, niti meje, ki bežijo mimo kot peščene sipine, dokler nazadnje ne izginejo v nič. Izjemen glasbeni prispevek k filmu pa so dodali Nino de Gleria, Jelena Ždrale in vokalistka Brina Vogelnik.


 

John Carter: Planet TV ob 22.20


Vikendova ocena: 4 (od 5)

ZDA, 2012. Režija: Andrew Stanton. Igrajo: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Samantha Morton, Willem Dafoe, Thomas Haden Church. ZF film. 160 min.


John Carter Foto Planet TV
John Carter Foto Planet TV


John Carter je nekdanji častnik vojske ameriškega Juga, ki se nepojasnjeno znajde na Marsu. To je zelo raznolik planet, ki ga poseljujejo več kot trimetrski barbarski domorodci. Ti ga ujamejo in pošljejo v gladiatorsko areno. Ko pobegne, skuša najti pot nazaj na Zemljo, a spozna lepo princeso Dejah, ki potrebuje njegovo pomoč. Kmalu se Carter znajde sredi vojne med orjaškimi Marsovci in humanoidnim plemenom, ki mu pripada tudi Dejah.

Popkorn zabava, v kateri mora glavni junak premagati pošasti in hudobneže, bo všeč ljubiteljem staromodnih filmov, ki še niso premogli cinizma.


 

Neronov dosje – po sledeh antične zarote: TV SLO 2 ob 20.00


The Nero Files. Koprod., 2017. Režija: Klaus Steindl. Igrano-dok. film. 55 min.

Neronov dosje - po sledeh antične zarote Foto Tv Slo
Neronov dosje - po sledeh antične zarote Foto Tv Slo


Neron, zloglasni rimski cesar, velja za psihotika, ki je dal požgati Rim in zagrešil umore matere, soproge in na tisoče kristjanov. Je Neron res dal požgati Rim? Je bil res posebej sprevržen ali se je vedel kot drugi vladarji in je bilo vse le zarota zoper njega?

V tej igrano-dokumentarni oddaji zgodovinarji, psihologi, kriminalisti in toksikologi z empiričnimi preizkusi in na podlagi dognanj sodobne znanosti razpletejo mrežo laži in intrig.

Komentarji: