TV namigi: Dosje, Ljubljeni in Preverjeno

Dosje o oblikovaju slovenske meje, film z izjemno odigrano glavno vlogo, v oddaji Preverjeno pa med drugim o ozadju z Dirke po Franciji.
Fotografija: Mejni prehod z Italijo v Ratečah. Foto Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Mejni prehod z Italijo v Ratečah. Foto Jure Eržen/delo

Torek, 29. septembra

 


Dosje: Slovenija in njene meje: TV SLO 1 ob 21.00


Slo., 2020. Avtorica: Ksenija Horvat. Dok. odd. 55 min.

Letos mineva 100 let od podpisa Trianonske pogodbe, s katero je Sloveniji pripadlo Prekmurje, od Koroškega plebiscita, s katerim so koroški Slovenci ostali v Avstriji ter od Rapalske pogodbe, po kateri je tretjina slovenskega narodnega ozemlja vse do konca 2. svetovne vojne pripadla Italiji.

Kako so se pred sto leti oblikovale meje, ki so kasneje določile tudi meje samostojne Slovenije? Kakšno je po sto letih življenje Slovencev, ki so ostali zunaj meja? Katera mejna vprašanja ostajajo nerešena in v katerih sosedah še niso pozabili ozemelj, ki so jim nekoč pripadala in so danes slovenska. Kako je pandemija Covid zaznamovala življenje ob meji? Katera vprašanja evropske prihodnosti se ob vsem tem odpirajo?

 


Ljubljeni: TV SLO 2 ob 21.30


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Benzinho/Loveling. Koprod., 2018. Režija: Gustavo Pizzi. Igrajo: Karine Teles, Otávio Müller, Adriana Esteves, Konstantinos Sarriss. Drama. 90 min.
Irena v skromnem, a topline in sreče polnem domu skupaj z možem vzgaja štiri razigrane sinove. Ob materinskih obveznostih se končno trudi opraviti maturo in finančno podpira še sestro Sonio, ki se je k njej zatekla pred nasilnim možem. Ko najstarejši sin, šestnajstletni Fernando, nekega dne oznani, da bo zapustil dom in se pridružil nemškemu rokometnemu moštvu, se Irena zave, kako težko je sprejeti dejstvo, da stopajo na svojo pot.

Subtilna čustvena zgodba, polna topline, z izjemno odigrano glavno žensko vlogo.

 


Preverjeno: POP TV ob 22.00


Slo., 2020. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-infor. odd. 60 min.

Preverjeno Foto Benoit Tessier Reuters
Preverjeno Foto Benoit Tessier Reuters


V javnosti še vedno odmevajo izjemni uspehi naših kolesarskih junakov, tokrat pa bomo videli še skrite in zanimive podrobnosti ozadja s kolesarske dirke po Franciji.

Ali v Sloveniji lahko govorimo o lakoti in kaj konkretno to pomeni? Zgovoren je primer matere samohranilke s štirimi otroki, ki je izgubila službo.

Kakšen je pri nas položaj istospolno usmerjenih ljudi? Se je v vseh teh letih, odkar je za pravice istospolnih potekala parada ponosa, njihov položaj izboljšal ali poslabšal?

Komentarji: