TV namigi: Druga stran Atlantika, Farah Diba Pahlavi, Joker

Nadaljevanka o norveški prestolonaslednici med vojno, dokumentarec o nekdanji iranski cesarici in stripovski zlikovec v samostojni zgodbi.
Fotografija: Z druge strani Atlantika Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Z druge strani Atlantika Foto Tv Slo

Nedelja, 15. novembra

 


Z druge strani Atlantika: TV SLO 1 ob 20.00


Atlantic Crossing. Koprod., 2020. 1/8. Režija: Alexander Eik. Igrajo: Sofia Helin, Tobias Santelmann, Kyle MacLachlan, Stig R. Amdam, Anders T. Andersen. Nadaljevanka. 60 min.

Nadaljevanka je posneta po resničnih dogodkih in prikazuje prizadevanja norveške prestolonaslednice Märthe za ameriško podporo njeni državi med 2. svetovno vojno. Norveška je bila nevtralna, a to še ni pomenilo, da je bila varna. Nasprotno, Nemčija je Norveško napadla aprila 1940.

Po kratkem umiku na Švedsko Märtha in njeni otroci najdejo zavetje v Beli hiši, kjer s predsednikom Rooseveltom stke tesno vez. Njena prisotnost v Washingtonu vpliva na predsednikov pogled na tragične dogodke v Evropi in bistveno spremeni dinamiko ameriške politike ...


 

Farah Diba Pahlavi – zadnja iranska cesarica: TV SLO 2 ob 20.55


Farah Diba Pahlavi: Die letzte Kaiserin. Koprod., 2018. Režija: Gero von Boehm. Dok. odd. 60 min.

Farah Diba Pahlavi - zadnja iranska cesarica Foto Tv Slo
Farah Diba Pahlavi - zadnja iranska cesarica Foto Tv Slo


Oddaja je pripoved o življenju nekdanje iranske cesarice in žene zadnjega iranskega šaha Reze Pahlavija – Farah Dibe Pahlavi.

Farah je leta 1967 postala prva cesarica v zgodovini Perzije, z njo so ženske v Iranu prejele obsežne pravice, državo je reformirala s svojimi socialnimi projekti. Njen padec je bil toliko globlji: Reza Pahlavi je bil strmoglavljen leta 1979, na oblast je prišel ajatola Homeini. V oddaji so arhivski posnetki in fotografije, avtorji pa so Farah obiskali tudi v Parizu, kjer živi danes.


 

Joker: HBO ob 20.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

ZDA, 2019. Režija: Todd Phillips. Igrajo: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen. Krim. 120 min.
Legendarni stripovski zlikovec v izvirni samostojni zgodbi.

Mučna in tragična pripoved se vrti okrog umsko trpinčenega komika Arthurja Flecka, ki si prizadeva, da bi se uveljavil v razdeljeni družbi velemesta Gotham, ki ga odriva na socialni rob. Živi sam z duševno bolno materjo, podnevi dela kot najeti klovn in si želi postati stand-up komik ...

Komentarji: