TV namigi: Koroški plebiscit, Tigri in Preverjeno

Dokumentarec z manj znanimi dejstvi o plebiscitu, lovili bodo prekupčevalce s tigri, v oddaji Preverjeno pa tudi o barakah vrtičkarjev, ki jih bodo porušili.
Fotografija: Koroški plebiscit Foto TV Slo
Odpri galerijo
Koroški plebiscit Foto TV Slo

Torek, 13. oktobra

 

Sto let od koroškega plebiscita: TV SLO 1 ob 20.55


Slo., 2020. Režija: Valentin Pečenko. Dok. film. 60 min.

Koroški plebiscit v nedeljo 10. oktobra 1920, ko je bila Koroška, zibelka slovenstva, za nas izgubljena, so sodobniki občutili kot narodno katastrofo. Dokumentarna filmska pripoved se osredotoči na manj znana dejstva in politično ozadje plebiscita. Slovenski politiki so se junija 1919 sicer sestali z najmogočnejšim človekom na svetu, ameriškim predsednikom Woodrowom Wilsonom, a jim ga ni uspelo pregovoriti, da bi opustil namero o koroškem plebiscitu.

Pripoved razkrije tudi manj znane podrobnosti o delovanju in vlogi generala Rudolfa Maistra v plebiscitnem času. Posebej pa se posveti delovanju medzavezniške plebiscitne komisije, zadolžene za izvedbo plebiscita v coni A ...
 Tigri – lov na prekupčevalce: TV SLO 2 ob 20.00


Tigers: Hunting the Traffickers. VB, 2020. Režija: Laura Warner. Dok. film. 55 min.

Tigri – lov na prekupčevalce Foto Tv Slo
Tigri – lov na prekupčevalce Foto Tv Slo


Aldo Kane, ki je bil deset let komandos pri britanskih kraljevih marincih, se zdaj posveča urjenju enot za boj proti divjim lovcem. Aldo hoče razkrinkati nezakonito trgovino s tigri v jugovzhodni Aziji. Kitajske oblasti sicer zatrjujejo, da varujejo prostoživeče tigre, in zato prepovedujejo izdelke, povezane s tigri, a prav na Kitajskem zaužijejo največ tigrov na svetu.

Povpraševanje po tako imenovanih luksuznih izdelkih, kot je vino iz tigrovih kosti, pa narašča. Zato ponekod tigre celo vzrejajo na farmah, ki delujejo pod krinko živalskih vrtov. Odrasle tigre tako iz Tajske čez Laos izvažajo v Vietnam in na Kitajsko.

 


Preverjeno: POP TV ob 22.00


Slo., 2020. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-infor. odd. 60 min.

Savski breg  Foto Janez Petkovšek
Savski breg  Foto Janez Petkovšek


Videli bomo pretresljivo zgodbo danes 26-letnega fanta, ki mu je nesreča zaznamovala življenje. Šlo je za eksplozijo in požar na ladji, na kateri je delal, dva tisoč kilometrov od kopnega.

Ugotavljali bodo, zakaj naši politki tako radi ovajajo v tujini. Take primere poznamo tudi iz preteklosti, še bolj pa iz današnjih časov.

Mesto Ljubljana bo počistilo še en ogromen prostor, kjer je ob vrtičkih zraslo skoraj pravo naselje barak. Kam bodo lahko šli vrtičkarji in kaj bo zdaj tam?

Kakšne so razlike med gripo, covidom 19, virozo in kako jih prepoznamo po simptomih?

Komentarji: