TV namigi: Pedro Opeka, Hitlerjevo življenje in Ameriški vulkan

Portret dobrotnika z Madaskarja, nikoli objavljeni posnetki zločinskega diktatorja in dokumentarec o najsmrtonosnejšem vulkanskem izbruhu v ZDA.
Fotografija: Pedro Opeka, dober prijatelj Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Pedro Opeka, dober prijatelj Foto Tv Slo

Četrtek, 13. avgustaPedro Opeka, dober prijatelj: TV SLO 2 ob 18.00


Slo., 2011. Avtor: Jože Možina. Dok. film. 55 min.

Dokumentarni film govori o Pedru Opeki, ki od leta 1989 na smetišču milijonske prestolnice Atananarivo na Madagaskarju rešuje najrevnejše. Takrat je namreč tam v kužnem smradu in popolnem razčlovečenju živelo na tisoče odraslih in otrok. Opeka jim je pomagal vrniti človeško dostojanstvo in iz smetišča z njimi gradi novo družbo – kulturo dobrih prijateljev. V urejenih vaseh s šolami, vrtci in igrišči zdaj živi že več kot 23 tisoč nekdanjih smetiščarjev, še četrt milijona pa jih je že bilo deležnih pomoči.

Avtor dokumentarca se je z Opeko odpravil na Madagaskar in tam posnel mnoge pretresljive zgodbe tistih, ki so nekdaj živeli na smetišču in jim je Opeka pomagal na poti do izobrazbe in boljšega življenja.


 

Kronika Hitlerjevega življenja – kako se rodi diktator: TV SLO 1 ob 22.45


The Hitler Chronicles - Blueprint For Dictators. Nem., 2018. 1/4. Dok. serija. 55 min.

Kronika Hitlerjevega življenja – kako se rodi diktator Foto Tv Slo
Kronika Hitlerjevega življenja – kako se rodi diktator Foto Tv Slo


Hitler je svet v prvi polovici 20. stoletja prignal do roba propada. Več milijonom ljudi je prinesel smrt. Serija sodi med najpopolnejše slikovne dokumente Hitlerjevega življenja, od njegovega rojstva leta 1889 do smrti leta 1945. Skoraj polovica vseh posnetkov v seriji, precej jih je tudi barvnih, ni bila še nikoli objavljena.

Prvi del serije niza prelomne trenutke v Hitlerjevem življenju med letoma 1889 in 1929, od otroštva do trenutka, ko je postal vojak v 1. svetovni vojni.

 


Najsmrtonosnejši ameriški vulkan: National Geographic ob 21.00


America's Deadliest Volcano Disaster. 2020. Dok. odd. 60 min.

Najsmrtonosnejši ameriški vulkan Foto Nat Geo
Najsmrtonosnejši ameriški vulkan Foto Nat Geo


Pred 40 leti, 18. maja 1980, je vulkan Sveta Helena burno izbruhnil. To je bil najsmrtonosnejši vulkanski izbruh v zgodovine ZDA. Razdejanje je bilo uničujoča kombinacija potresa, gromozanskega zemeljskega plazu in ognjeniške eksplozije.

Sveta Helena je vzela življenja 57 ljudi. Med smrtnimi žrtvami sta bila tudi vulkanolog, ki je prvi opozoril na izbruh, in fotograf, ta je posnetke vrha ognjeniške gore, ki se je valil proti njemu, zaščitil z lastnim telesom in to plačal z življenjem.

Komentarji: