TV namigi: Profesor vejica, Vojna svetov in Prizori

Portret profesorja dr. Toma Korošca, Spielbergova predelava slavne zgodbe in moderna priredba klasične serije Ingmarja Bergmana.
Fotografija: Profesor vejica, portret jezikoslovca dr. Toma Korošca Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Profesor vejica, portret jezikoslovca dr. Toma Korošca Foto Tv Slo

Ponedeljek, 13. septembra

 


Profesor vejica, portret jezikoslovca dr. Toma Korošca: TV SLO 2 ob 17.55


Slo., 2019. Avtorja: Boža in Bojan Herek. Dok. film. 60 min.

Tomo Korošec je bil rojen v Laškem. Diplomiral je iz slovenskega in srbohrvaškega jezika s književnostjo. Po diplomi je študiral v Pragi, doktoriral je leta 1976 in od takrat predaval na katedri za novinarstvo takratne FSPN, kasneje FDV.

Ukvarjal se je z besediloslovjem in stilistiko slovenskega poročevalstva, je avtor in soavtor slovarjev in učbenikov za slovenski jezik. Mnogi se ga še spominjajo po kratkih televizijskih oddajah Pet minut za boljši jezik. Pravi, da je najlepše trenutke preživel ob rekah na ribolovu. Je soavtor knjige o muharjenju, pripravil je tudi Ribiški slovar.

 


Vojna svetov: Kanal A ob 20.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

The War of the Worlds. ZDA, 2005. Režija: Steven Spielberg. Igrajo: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto, Justin Chatwin, Tim Robbins. ZF film. 135 min.


Vojna svetov Foto Pro Plus
Vojna svetov Foto Pro Plus


Ray Ferrier je pristaniški delavec in ločeni oče dveh otrok, 10-letne Rachel in 16-letnega Robbija. Čeprav z njima ni v najboljših odnosih, bi zanju storil vse. Ko mesto nenadoma zavzamejo vsiljivci iz vesolja, se Ray odloči, da bo otroka spravil na varno.

Spielbergova predelava slavne zgodbe si je sicer prislužila tri nominacije za oskarja (za zvok in posebne učinke), a vseeno gre za šibek scenarij, osredotočen na junaštvo Toma Cruisa.


 

Prizori iz zakonskega življenja: HBO ob 20.00


Scenes from a Marriage. ZDA, 2021. 1/5. Režija: Hagai Levi. Igrajo: Jessica Chastain, Oscar Isaac, Nicole Beharie, Tovah Feldshuh, Sunita Mani. TV-serija. 60 min.

Prizori iz zakonskega življenja Foto HBO
Prizori iz zakonskega življenja Foto HBO


Moderna priredba klasične filmske serije Prizori iz zakonskega življenja slavnega švedskega režiserja Ingmarja Bergmana iz leta 1973, v kateri kot mož in žena nastopita Oscar Isaac in Jessica Chastain, na novo interpretira prikaz ljubezni, sovraštva, poželenja, monogamije, zakona in ločitve skozi oči sodobnega ameriškega para.

Mira je samozavestna, ambiciozna direktorica tehnološkega podjetja, ki se v zakonu ne počuti izpolnjeno, Jonathan pa je prilagodljiv in intelektualen profesor filozofije, ki si želi na vsak način obdržati njuno zvezo.

Komentarji: