TV namigi: Vražja babnica, Hiša na pečini in Koroški plebiscit

Provokativen portret disfunkcionalne zveze na Danskem, hudo bolni arhitekt se loti gradnje hiše in prenos slovesnosti iz Celovca.
Fotografija: Vražja babnica Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Vražja babnica Foto Tv Slo

Sobota, 10. oktobraVražja babnica: TV SLO 2 ob 20.05


Vikendova ocena: 4 (od 5)

En frygtelig kvinde. Dan., 2017. Režija: Christian Tafdrup. Igrajo: Anders Juul, Amanda Collin, Rasmus Hammerich. Drama/kom. 95 min.


Rasmus je neškodljiv in ne preveč samozavesten mladenič, čigar življenje se vrti okrog nogometa, alkohola in deklet. Nekega večera prek prijateljev spozna Marie, med njima takoj preskoči iskra in že naslednji hip sta par. Rasmus je prepričan, da je našel sanjsko žensko. A njegove sanje se kmalu spremenijo v moro, ko Marie vzame v roke nadzor nad vsem: njegovim stanovanjem, urnikom, prehrano in prijatelji ...

Provokativen portret disfunkcionalne zveze je na trenutke osupljiv, smešen, a žal tudi malo banalen (vlogi sta razdeljeni precej črno-belo), vsekakor pa je uspešen v svarilu, da je dobro prej preveriti človeka, s katerim se vselimo skupaj.
 


Hiša na pečini: POP TV ob 22.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Life as a House. ZDA, 2001. Režija: Irwin Winkler. Igrajo: Kevin Kline, Kristin Scott Thomas, Hayden Christensen, Jena Malone, Mary Steenburgen. Drama. 145 min.


Hiša na pečini Foto Pro Plus
Hiša na pečini Foto Pro Plus


Arhitekt George Monroe (odlični Kevin Kline) že vse življenje sanja, da si bo zgradil hišo na pečini s pogledom na morje. Namesto tega se zgaran in naveličan vsega znajde v propadlem zakonu, odtujen od sina, bivše žene, prijateljev in samega sebe. Ko izgubi službo in izve, da je hudo bolan, se odloči, da bo končno uresničil svoje sanje in zgradil hišo. A George mora iz ruševin najprej izkopati samega sebe in ustvariti pravi odnos z najstniškim sinom, potem pa lahko uresniči svoje sanje.

Nepretenciozno zrežiran film, ki se je z iskrenimi dialogi dotaknil gledalcev.


 

Slovesnost ob 100. obletnici koroškega plebiscita: TV SLO 2 ob 9.55


Slo., 2020. Prenos iz Celovca. 170 min.

Slovesnost ob 100. obletnici koroškega plebiscita Foto Tv Slo
Slovesnost ob 100. obletnici koroškega plebiscita Foto Tv Slo


V soboto bodo potekale slovesnosti ob obletnici plebiscita, ki je določil mejo med R. Avstrijo in takratno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prebivalci Koroške so se namreč z 59,1 odstotka glasov za in 40,9 odstotka glasov proti odločili, da bodo živeli v Republiki Avstriji.

Obeležitev 100. obletnice koroškega plebiscita je zamišljena kot sporočilo sožitja med narodoma in sosednjima državama v skupnem evropskem domu. Za skupno obeležitev obletnice plebiscita sta se slovenski predsednik Borut Pahor in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen dogovorila lani na Dunaju.

Komentarji: