TV namigi: Vrhunci znanosti, Pred vrati pekla in Od blizu

Dokumentarec o slovenskih znanstvenikih, v Mehiki ženske umirajo samo zato, ker so ženske, Vesna Milek pa bo gostila hrvaško zdravnico in humanitarko.
Fotografija: Vrhunci slovenske znanosti ZRC SAZU Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Vrhunci slovenske znanosti ZRC SAZU Foto Tv Slo

Torek, 1. decembraVrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020: TV SLO 2 ob 20.00


Slo., 2020. Režija: Tomaž Letnar. Dok. film. 80 min.

V nenavadnem letu 2020, ko življenja vseh kroji pandemija Covid-19, je tudi podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanjaAmbasador znanosti Republike Slovenije potekala na netradicionalen način.

Ob tem je nastal dokumentarni film o slovenskih znanstvenikih, ki so s svojimi osupljivimi raziskavami in izjemnimi odkritji cenjen del svetovne znanstvene skupnosti in vitalen del naše družbe. Spoznati njihovo delo in dosežke je navdihujoče za slehernika, ki se zaveda pomena znanosti.
 Pred vrati pekla: Mehika – ženske brez imena: TV SLO 1 ob 20.55


At the Gates of Hell: Women Without a Name - Mexico. Špa., 2017. Dok. odd. 60 min.

Pred vrati pekla: Mehika – ženske brez imena Foto Tv Slo
Pred vrati pekla: Mehika – ženske brez imena Foto Tv Slo


V Mehiki vsako leto 330 žensk umre samo zato, ker so ženske. Desetina žrtev je mlajša od pet let. Večina storilcev je z žrtvijo v sorodu ali pa jo poznajo.

Zaradi nesodelovanja med forenzičnimi oddelki trupla čakajo na identifikacijo tudi več let, mnoga brez imena pokopljejo v skupinske grobove. Najhuje je za staroselke in revne. Zanje je pravica skoraj nedosegljiva. Številne nevladne organizacije si prizadevajo, da bi to spremenile, a hkrati priznavajo, da je moški šovinizem v mehiški družbi globoko zakoreninjen.


 

Od blizu: dr. Nela Sršen: TV SLO 2 ob 21.20


Pogovorna oddaja z Vesno Milek. Slo., 2020. 55 min.

Od vlizu: dr. Nela Sršen Foto Roman ŠŠipić
Od vlizu: dr. Nela Sršen Foto Roman ŠŠipić


Gostja Vesne Milek je hrvaška zdravnica, humanitarka in kirurginja prof. dr. Nela Sršen, ki je tudi članica ekipe za transplantacijo jeter v Univerzitetni bolnišnici v Padovi.

Leta 2013 je tudi pri nas izšla njena knjiga Rak na duši, ki je vzbudila veliko pozornosti. Njeni pacienti, med katerimi je veliko Slovencev, vsi po vrsti pričajo o njeni veliki požrtvovalnosti, saj je mnogim pomagala premagati

Komentarji: