Real Madrid, Olimpija in Zahović

Jernej Suhadolnik o spektakularnih nogometnih dnevih
Fotografija: Slavje navijačev in nogometašev Olimpije na Prešernovem trgu v Ljubljani.
Odpri galerijo
Slavje navijačev in nogometašev Olimpije na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Nogometna Slovenija predstavlja eno najmanjših članic pod dežnikoma krovnih hiš Fife in Uefe, toda med zidovi organizacij v Zürichu in Nyonu premore močnejši vpliv kot številne večje države. Tudi slovensko državno prvenstvo bi le težko primerjali z najmočnejšimi ligami v Evropi, toda razplet 1. SNL je bil v tej sezoni nemara celo najbolj spektakularen in nepredvidljiv med vsemi na stari celini. Šele v drugih polčasih tekem zadnjega kola je prišlo do odločitve o potnikih v kvalifikacije za ligo prvakov, evropsko ligo in 2. SNL.
Navijači so dobili, kar so zahtevali: negotov boj do zadnje minute in prava škoda za čudovito igro z žogo je bila, da tekme med Domžalami in Olimpijo niso mogli organizirati na večjem objektu. V tujini nimajo podobnih težav, pogled na finale lige prvakov v Kijevu je razkril veličino spektakla, na katerega je Uefa upravičeno ponosna. V prihodnje bo še bolje, Uefin predsednik Aleksander Čeferin je reformiral izbor prirediteljev finalnih tekem, eno od meril bo tudi zagotavljanje znosnih cen hotelskih storitev za navijače. Liga prvakov 2018/19 bo nemara najmočnejše nogometno tekmovanje doslej, v njej se bo trlo klasičnih evropskih gigantov in več milijard evrov vrednih športno-političnih inštitucij, prav je, da o zgodovinskem preboju med elito sanjajo tudi pri Olimpiji. Da je realnost drugačna in bo prvi izziv Ljubljančanov normalizacija odnosov v klubu, zgolj dan po nedelji (še) ni pomembno.
Navijači so dobili, kar so zahtevali, tudi dan prej – tretji zaporedni naslov Reala v ligi prvakov, s katerim je kraljevski klub še močneje utrdil svoj položaj na nogometnem Mont Blancu, spektakel na kijevskem štadionu, odlično sojenje Srba Milorada Mažića brez pomoči videa, nov mejnik Cristiana Ronalda, ki je pobegnil Lionelu Messiju, in še in še. To je zaznal tudi kapital; sedem od osmih pokroviteljev lige prvakov je predčasno podaljšalo sodelovanje z Uefo do leta 2021.
V letu 2018 ne bo premora. Del nogometne družine, v kateri je več kot milijardo zvestih članov, ni le klubski sektor, marveč tudi reprezentance. Naslednji zbor v Rusiji bo tudi pri nas ustavil čas med 14. junijem in 15. julijem. In prav krajši festival prijateljskih tekem, ki bo sledil klubskemu vrhuncu, bo omogočal priložnost za popravni izpit tudi izbrani vrsti Slovenije, ki ne bo videla Rusije. Slovenija bo v soboto gostovala v Podgorici, kjer bo poskušala popraviti vtis po marčevskih porazih ob Vrbskem jezeru in v Stožicah. Le upamo lahko, da bo v Črni gori zanimivo in koristno. Selektor Tomaž Kavčič bo zanesljivo iskal nove rešitve. Soboto je zaznamoval Real Madrid, nedeljo Olimpija, naslednjo soboto bo – Luka Zahović, ki bo naposled krščen v članski zasedbi Slovenije. Navijači lahko pričakujejo nove zamisli Kavčiča, ki bo igral brez Birse, Iličića in Kampla, morda bo uslišal tudi najmlajše navijače in vsaj v nekem obdobju tekme na igrišču združil nekdanjo navezo z obeh strani Trojan Zajc-Šporar-Zahović.