Rusi prihajajo

Avstrija je dokazala, da je demokratična družba, kjer umazano početje politikov ni prebavljivo, ko pride v javnost.
Fotografija: Avstrija pred novimi predčasnimi volitvami. KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Avstrija pred novimi predčasnimi volitvami. KARIKATURA: Marko Kočevar

Že dolgo nisem slišal tako prisrčnega smeha kot v soboto zvečer, ko sem med večerjo z zavednimi slovenskimi gostitelji iz avstrijskega dela Koroške dvignil kozarec in nazdravil Rusom, ker so že drugič v zadnjih sto letih severno sosedo osvobodili skrajno desničarskih oblasti.

Politično napet večer je bil, saj je celo mladino bolj zanimalo, kdaj se bo na malih zaslonih končno pojavil kancler Sebastian Kurz, kakor to, kdo bo zmagal na evropski »popevkarijadi«. Novica o novih volitvah, ki jo je končno izustil avstrijski premier, je bila sprejeta skoraj tako, kakor da bi na evrosongu spet zmagala kaka njihova Conchita.

Z razpletom, ki je sledil škandalu zaradi videoposnetka skrajno nespodobnih izjav dosedanjega podpredsednika zvezne vlade in voditelja svobodnjaške stranke Heinza-Christiana Stracheja, je Avstrija dokazala, da je demokratična družba, v kateri umazano početje politikov, ki najbrž ni nič neobičajnega, pač ni prebavljivo, ko pride v javnost. Vprašanje je, ali bi se v podobnem primeru kaj takšnega zgodilo na primer v kaki Sloveniji.

Tudi v Avstriji bržkone ne bi bilo tako rigoroznih posledic, če škandala ne bi spremljale tri ključne »podrobnosti«. Prva je ta, da so primer razkrili »objektivni« nemški, ne pa »neuravnoteženi« avstrijski mediji, ki so po Strachejevih besedah tako ali tako »največje kurbe na tem planetu«.

Druga pomembna napaka, ki jo je naredil zdaj že nekdanji voditelj svobodnjakov, je bila ta, da si je drznil tujcem ponujati enega od najmočnejših vzvodov avstrijske oblasti, globalno najbolj brani časnik, ki še vedno ustvarja politiko v severni sosedi, čeprav ni več tako vsemogočen, kakor je bil nekoč.

Tretji dejavnik pa so seveda ruski »osvoboditelji«. Najbrž razplet v nevtralni sosedi ne bi bil tako dramatičen, če bi Strache kaj podobnega ponujal kaki ameriški prijateljici sedanjih oblasti v Washingtonu, toda rusko »vmešavanje« je dandanašnji smrtno nevarno. In to so tako kot nekoč njihovi nacistični predhodniki zdaj na svoji koži občutili tudi avstrijski skrajni desničarji.