Sračja gnezda

Gradi boljše, gradi lepše.
Fotografija: Velika Britanija. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Velika Britanija. FOTO: Jure Eržen

Kot berem na spletu, je britanska vlada ustanovila komisijo, ki se imenuje Gradi boljše, gradi lepše. Gre za poskus, da se obrnejo trendi, menda je problem pomanjkanja hiš in stanovanj tudi ter predvsem to, da so mestni sveti posameznih mest zelo zadržani pri izdajanju gradbenih dovoljenj, ker se jim zdijo predloženi projekti pogosto neprimerni oziroma – kaj bi se sprenevedali – preprosto povedano grdi.

Sicer so se že pojavile polemike, ali so takšne vladne komisije lahko kvalificirane za opravljanje takšnega dela, še posebno ker v njih sedijo tudi osebki, ki se jim še vedno zdi največji dosežek edvardijanska in viktorijanska arhitektura. In vendar morda ideja ni popolnoma zgrešena, glede na precej žalostno vizualno podobo številnih slovenskih mest, mestec in vasi, ki vse prepogosto spominjajo na sračja gnezda, morda ne bi bila povsem odveč niti pri nas. Že res, da so nekateri prepričani, da živijo v najlepšem mestu na svetu, vendar tudi ne manjka takšnih, ki so prepričani, da ureditev osrednjega trga in nekaj sosednjih ulic še ne pomeni posebnega estetskega presežka ter da se lepota mest meri glede na celoto, vključno s tako imenovanimi spalnimi naselji.

Seveda pa je treba biti pri ustanovitvah tovrstnih komisij previden. Prav lahko se zgodi, da bi to pomenilo le še več administriranja ter neskončne polemike, kdo lahko o čem odloča. Lahko pa bi vsaj ustanovili komisijo, ki bi odločala o nekaterih normativih pri gradnji sračjih gnezd. Srake morda res nimajo posebnega estetskega čuta za obliko, zato jim ne moremo očitati pomanjkanja občutka za barvno usklajenost. Strupeno zelena, oranžna, rdeča in vijolična pri njih nikakor niso priljubljene barve, njihova gnezda se zelo lepo zlijejo z okolico in zaradi tega tudi niso posebej moteča. Kar žal ni mogoče trditi za številne arhitekturne umotvore, ki jih videvamo pri nas naokrog.