V bližini Kopra

Fotografija: V Trst ali v Koper? Foto Marko Kočevar
Odpri galerijo
V Trst ali v Koper? Foto Marko Kočevar

Novih stanovanj je bistveno premalo, tarnajo nepremičninski agenti v Ljubljani, Istri in tudi drugod po Sloveniji, saj povpraševanje močno presega ponudbo. Nepremičninski trg se je pred dobrima dvema letoma začel prebujati, število poslov in rast cen se spet približujeta rekordom. Ti sicer še ne dosegajo tistih pred gospodarsko krizo, a je prav zaradi preteklih slabih izkušenj ves čas prisoten tudi strah, da se ne bi spet ponovil »balon«.

Poznavalci nepremičninskega trga – ki pa večinoma od njega tudi živijo – mirijo, da krize niso pozabili ne gradbena podjetja, ki zdaj menda temeljito razmislijo, komu in za koliko bodo zgrajeno nepremičnino prodala, in tudi ne banke, ki so precej previdnejše pri dodeljevanju kreditov.

Navdušenje nad kupovanjem nepremičnin pa se ne glede na to nadaljuje in je pljusknilo tudi čez mejo, na Tržaško. Pri tem marsikoga začudi, ko ugotovi, da so tu cene precej nižje in se začnejo že pod tisoč evri za kvadratni meter. Pustimo Ljubljano, kjer kvadratni meter stanovanjske površine povprečno dosega najvišje cene v državi, celo primerjava Trsta s Koprom, ki je v slovenski Istri najcenejši, je skoraj neverjetna.Vzrok za relativno nizke cene v Trstu je velika ponudba nepremičnin, saj prodajalci niso pravočasno prilagodili cen. Delno je razmere mogoče pripisati tudi vse bolj starajoči se populaciji. V zadnjega pol leta pa je nepremičninski trg spet oživel, tudi na račun tujcev, med katerimi je največ Avstrijcev, a tudi Slovencev, Nemcev, Srbov in Rusov.

Medtem ko je v preteklosti obstajal strah, da bi Italijani pokupili naše nepremičnine ob meji, Trst do nedavnega med Slovenci ni slovel kot lokacija za nakup domovanja ali počitniškega stanovanja. A časi se spreminjajo. Ena od tržaških nepremičninskih agencij se je usmerila prav v prodajo stanovanj Slovencem. Njihov spletni oglas se začne: »V bližini Kopra – Trst – je na voljo stanovanje …«