Vrtovec: Pomisleki o begu možganov nesmiselni (2)

Politične stranke zanimajo samo glasovi volivcev, ki so pač nepoučeni.
Fotografija: Razlogi, ki jih navajajo v Velenju za AC čez dvorišče Gorenja, so privlečeni za lase. Foto Brane Piano
Odpri galerijo
Razlogi, ki jih navajajo v Velenju za AC čez dvorišče Gorenja, so privlečeni za lase. Foto Brane Piano

Kar se tiče bega možganov v tujino – o katerem beremo v prispevku z naslovom Pomisleki o begu možganov nesmiselni (Delo, 8. oktobra, stran 4) – že poteka in se bo ob takšnih butastih odločitvah o nesmiselni gradnji predragih infrastrukturnih objektov še stopnjeval, saj gre denar namesto v razvoj v beton in asfalt, plače pa vedno bolj zaostajajo za zahodnoevropskimi. Mladi se ne bodo vozili v Ljubljano v kinematografe, ker bodo preutrujeni zaradi vožnje na delo v Avstrijo, bodo pa hodili tja politiki na čvek partije.

Razlogi, ki jih navajajo v Velenju za AC čez dvorišče Gorenja, so bedasti – poglejte Idrijčane, ki se vozijo po nemogoči cesti v graben, pa so ustvarili elitno industrijo, Kolektor in drugo, pa tudi rudnik so sanirali tako, da se mesto ne ugreza. Tu sta zdaj še Kočevje in Yaskawa, 60 kilometrov od Ljubljane – torej treba je delati, delati in delati, ne pa se izgovarjati na vse in vsakogar.

Kar se tiče udornin in posedanja terena na območju pridobivalnega prostora premogovnika, je jasno, da posedanja potekajo ter se bodo še desetletja nadaljevala, kar pomeni, da se bo AC ali viadukt pogrezal ter bodo potrebne stalne zelo drage sanacije – ali pa celo nova obvoznica.

Nasipavanje izkopnine od gradnje AC na območje posedanja ali na pregrade med jezeroma lahko obremeni zaščitno plast gline oziroma jalovine nad odkopnimi polji ter povzroči vdor vode v jamske prostore premogovnika, ki nima ustrezne zaščite, to je vodnih vrat. To bi pomenilo konec rudarjenja ter mnogih življenj rudarjev.

Minister Vrtovec zaupa stroki, toda stroka je že pokazala, kako se gradi predragi TEŠ, ki proizvaja z izgubo, s tem pa tudi ogroža sam obstoj rudnika. Uničevanja krajine spodnje Savinjske doline, degradacijo gore Oljke, rušenja 42 domov sploh ne omenjam ...

Politične stranke zanimajo samo glasovi volivcev, ki so očitno tako nepoučeni, da verjamejo vsaki neumnosti, še posebno, če prihaja od njihove stranke, posledice pa bomo z nizkimi plačami in pokojninami, shiranim zdravstvom in šolstvom plačevali vsi. Vrtovcev in njemu podobnih, ki bi morali odgovarjati, ne bo nikjer več, pa tudi mladih ne, ker jim bo »počil film«.

Preberite še:

Komentarji: