Vse mečemo v isti koš, da strašimo ljudi

V aferi o prisotnosti žvepla v mletem mesu se je spet pokazalo, kako presojata laična javnost in politika, ne pa stroka.
Fotografija: »Seveda ni prav, da se nedeklarirane snovi pojavljajo v živilih, vendar je rizičnost takih postopkov treba obravnavati in razlagati strokovno.« Foto Igor Mali
Odpri galerijo
»Seveda ni prav, da se nedeklarirane snovi pojavljajo v živilih, vendar je rizičnost takih postopkov treba obravnavati in razlagati strokovno.« Foto Igor Mali

V zadnji živilski aferi o prisotnosti žvepla v mletem mesu se je spet pokazalo, kako o stvareh presojata laična javnost in politika, ne pa stroka.

Seveda ni prav, da se nedeklarirane snovi pojavljajo v živilih, vendar je rizičnost takih postopkov treba obravnavati in razlagati strokovno. Ni vse, kar je tuje, nujno že tudi strupeno in zdravju škodljivo. Žveplo je antagonist kisika. Kisik je sicer nujno potreben za življenje, vendar je hkrati tudi škodljiv. Največ poškodb na strukturah živega tkiva povzroča prav kisik (poškodbe celičnih membran), zato toliko priporočamo uživanje čim več antioksidantov v hrani. Žveplo je izrazit antioksidant, kot direktni antagonist preveč prostega kisika v živih tkivih.

»Težko je presoditi v tem primeru, koliko žvepla je bilo dodanega in v kakšni obliki, vendar govoriti, da je to nujno škodljivo, je preuranjeno, ker ne gre za izrazito strupeno snov.« Foto Primož Hieng
»Težko je presoditi v tem primeru, koliko žvepla je bilo dodanega in v kakšni obliki, vendar govoriti, da je to nujno škodljivo, je preuranjeno, ker ne gre za izrazito strupeno snov.« Foto Primož Hieng


Uživanje žvepla je za zdravje in dobro počutje nujno potrebno. Dobivamo ga z različno hrano, ki vsebuje veliko žvepla (jajca, meso, mleko in nekatere rastline, ki jih za zdravje neposredno priporočamo, kot sta česen in čebula. Tudi v drugih rastlinah je še veliko žvepla. Zato ne bi smeli delati dogodka iz tega, če so nedeklarirano dodajali žveplo v prahu v sledovih mletemu mesu prav zato, da so preprečevali oksidacijo zmlete mesne mase in njeno turobno sivo barvo. Oksidacijo zmletega mesa je drugače zelo težko preprečiti in zato se priporoča mletje mesa za čevapčiče neposredno pred uporabo in pečenjem.

Težko je presoditi v tem primeru, koliko žvepla je bilo dodanega in v kakšni obliki, vendar govoriti, da je to nujno škodljivo, je preuranjeno, ker ne gre za izrazito strupeno snov, nasprotno, gre za koristno stvar v hrani, kot je antioksidant. Tudi voda je strupena in lahko smrtno nevarna, če se je preveč napijemo, ker povzroči hidremijo organizma in možganski edem, pa zato vode nihče ne smatra za zdravju škodljivo. Nasprotno, preprečuje dehidracijo telesa.

Treba pa je to s predpisi urediti, kaj se sme dodajati hrani in česa ne in v kakšni količini, ne pa iz vsakim dogodkom strašiti ljudi.

Preberite še:

Komentarji: