Motorji po Pohorju pa kar hrumijo

Lovske družine (LD) na območju Lovske zveze (LZ) Maribor se v zadnjih letih srečujejo z žgočim problemom voženj z motornimi vozili v naravnem okolju.
Fotografija: Vodstvo mariborske območne lovske zvezeje je tudi letos že večkrat opozorilo na izrazito negativne posledice divjih voženj v naravi na Pohorju. Foto Igor Mali
Odpri galerijo
Vodstvo mariborske območne lovske zvezeje je tudi letos že večkrat opozorilo na izrazito negativne posledice divjih voženj v naravi na Pohorju. Foto Igor Mali

Lovske družine (LD) na območju Lovske zveze (LZ) Maribor se v zadnjih letih srečujejo z žgočim problemom voženj z motornimi vozili v naravnem okolju. Takšnih primerov je vse več. Najbolj problematični so na območju Pohorja oziroma v celotnem pohorskem lovsko upravljavskem območju (LUO), ki zajema lovišča lovskih družin Ruše Radvanje, Puščava, Hoče, Fram, Podvelka, Boč na Kozjaku in Vurmat, kjer so težave največje. Hudo je tudi v nižinskih loviščih v Slovenskih goricah in na Dravskem polju.

Vodstvo mariborske območne lovske zveze, ki združuje 45 lovskih družin, je letos že večkrat opozorilo na izrazito negativne posledice teh divjih voženj, še zlasti na Pohorju, kjer imajo največ težav ruški lovci. V tem letnem času gre predvsem za organizirane skupine – tudi iz tujine –, ki izvajajo vožnje z motorji za motokros in štirikolesniki. Pri tem vozijo tudi po pasiščih divjadi in čez krmišča divjadi. Tako vznemirjajo divjad in s tem kršijo določila zakona o divjadi. Lovski čuvaji v loviščih izvajajo nadzor in kršitelji jim pri srečanju včasih celo grozijo. LD in LZ Maribor sta s to problematiko že seznanili območne policijske postaje, vendar konkretnih ukrepov še ni bilo oziroma so bili neučinkoviti. S svojimi opažanji smo še pred poletjem seznanili ministrstvo za notranje zadeve, generalno policijsko upravo, Policijsko upravo Maribor, Inšpektorat RS za okolje in prostor in Inšpektorat RS za lovstvo in ribištvo – 5. septembra bo srečanje vodstva LZ Maribor z mariborskimi policisti. V pripravi je tudi novela zakona o ohranjanju narave in po napovedih pristojnih se bo bistveno okrepil inšpekcijski nadzor nad takšnim neljubim početjem v naravi – z globami, ki bodo kršilce udarile po žepu. Pa jih bodo res?

V lovski organizaciji smo zaradi posledic že kar vsakodnevnega divjanja po naravnem okolju resno zaskrbljeni. Naša opozorila niso od včeraj in žal redkokdaj zaležejo. Zato smo veseli podpore, ki jo počasi dobivamo od drugih naravovarstvenikov, še zlasti od planincev, pa tudi od občanov, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja v naravi – pogosto čisto blizu njih, ko iščejo svoj mir med sprehodi po Pohorju ali Kozjaku. Zadnje dni se znova oglaša veliko lovcev in tudi drugih naravovarstvenikov, zlasti planincev, z novimi opozorili o posledicah divjih voženj z najrazličnejšimi motornimi vozili na Pohorju, največ iz Hoč in Ruš, kjer so razmere najslabše. Vsi so ogorčeni, da se nihče ne zgane in ukrepa. Motoristi ne vidijo in ne slišijo nikogar, z nekaterimi posamezniki, ki jim stopijo na žulj in jim jih tu in tam celo uspe ustaviti, želijo celo fizično obračunati in jim grozijo. Takšno izkušnjo je doživel tudi ruški lovski kolega Bojan Urbančič, ki že več let opozarja na to barbarsko uničevanje narave.

Motorji in druga podobna vozila naj vozijo po označenih progah, tako kot je to urejeno v tujini. Čez mejo se tem rečem drugače streže, saj je nadzor stalen in učinkovit, ker je zakonodaja jasna kot beli dan. Zato so ukrepi proti kršilcem drastični. Pri nas pa, saj vemo – psi lajajo, karavana gre dalje.

Preberite še:

Komentarji: