Posnemajte izolsko bolnišnico!

Opisati želim omembe vreden primer za vse paciente (in ustanove), ki čakajo v Sloveniji na izvedbo koronarografije.
Fotografija: Skupina medicinskih strokovnjakov v Bolnišnici Izola se je odločila, da bo krajšala čakalno vrsto za izvedbo koronarografije tako, da bodo na dan sobote, nedelje in praznika izvajali preglede. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Skupina medicinskih strokovnjakov v Bolnišnici Izola se je odločila, da bo krajšala čakalno vrsto za izvedbo koronarografije tako, da bodo na dan sobote, nedelje in praznika izvajali preglede. Foto Uroš Hočevar

Opisati želim omembe vreden primer za vse paciente (in ustanove), ki čakajo v Sloveniji na izvedbo koronarografije. Ni nas malo, zato so čakalne vrste v vseh bolnišnicah kar zajetne in dolge.

V bolnišnici Izola – na oddelku za interno medicino – pa sem pred kratkim doživel presenečenje. Kot pacient, ki me je na preiskavo v izolsko bolnišnico poslala Bolnica Jesenice, sem bil kar po telefonu povabljen, da se na soboto, 2. novembra 2019, ob 7. uri zjutraj udeležim koronarografskega pregleda. Uradno gledano je bil to zame neobičajen termin, zato sem bil tudi presenečen.

Ko sem prišel napovedanega dne na oddelek D-4 interne medicine – ne sam, še šest drugih pacientov je prišlo pred vrata oddelka –, sem od prijazne sestre Hermine dobil pojasnilo. Skupina medicinskih strokovnjakov (doktorjev in sester) se je odločila, da bo krajšala čakalno vrsto za izvedbo koronarografije tako, da bodo na dan sobote, nedelje in praznika izvajali preglede in izkoristili te dneve neuporabljene ordinacijske prostore in aparature. Vsak ta prosti dan povabijo k obdelavi sedem čakajočih pacientov. Tako so obdelali tudi mene.

V bolnišnici Izola – na oddelku za interno medicino – sem pred kratkim doživel lepo presenečenje. Foto Marko Feist
V bolnišnici Izola – na oddelku za interno medicino – sem pred kratkim doživel lepo presenečenje. Foto Marko Feist


Zares humano početje in pohvale vredno delo, predvsem za čakajoče paciente in za ustanovo. Ta poteza skupine mag. Jurija Avramoviča Gregoriča, dr. med. spec. interne med., kardiologije in vaskularne med., ter dipl. medicinskih sester Hermine Kastelic, Tamare Troha, Katarine Šakanovič, Suzane Radovanovič in Blaža Peljhana je vredna širše pohvale in priznanja. Prav je, da se tudi javnost seznani, kako se v nekaterih zavodih našega zdravstva lotevajo skrajševanja čakalnih vrst za določene posege.

Osebno sem ta dan in poseg preživel zahvaljujoč njihovi prijaznosti in strokovnosti lepo umirjen. Zahvaljujem se vsem skupaj v tej skupini tudi pred javnostjo. Ne nazadnje si najbrž vsi prizadeti državljani želimo, da bi to skupino posnemalo še več takih skupin. Nadrejeni, z ministrstvom za zdravje na čelu, pa bi morali take skupine ustrezno nagrajevati.

Preberite še:

Komentarji: