Pogija so ujeli 200 metrov pred ciljem

Prvi del 3. etape je bil kolesarski izlet, drugi del pa peklenski ognjemet sprinterskih ekip. Tim Merlier je bil najhitrejši.
Fotografija: Tim Merlier je zmagal na prvi sprinterski etapi letošnjega Gira. FOTO: Luca Bettini Afp
Odpri galerijo
Tim Merlier je zmagal na prvi sprinterski etapi letošnjega Gira. FOTO: Luca Bettini Afp

Zmagovalec današnje 3. etape Tim Merlier (Soudal Quick-Step) je v cilju izjavil, da je bila to njegova najtežja zmaga v karieri. Kako tudi ne bi bila, kajti na samem zaključku je moral še ujeti Tadeja Pogačarja osebno. 

Prvi del 3. etape je bil skoraj kolesarski izlet po pokrajini Piemonte v spomladanskem vremenu. V drugem delu pa smo gledali povsem drugačno dirko. 

Najprej je 24 kolesarjev poskušalo presenetiti rožnato majico in ostale favorite za skupni seštevek. Beg jim ni uspel v celoti, znebili pa so se nekaterih specialistov za sprint. 

Zaključek etape pa je bil prava drama, s Pogačarjem in Thomasom v glavni vlogi. Na zadnji vzpetini pred ciljno ravnino je prvi pospešil Mikkel Honore (EF Education-EasyPost). Za njim je skočil Geraint Thomas (Ineos Grenadier), kar je bil alarm za Pogačarja, kajti G, kot kličejo Thomasa, je v skupnem seštevku le 46 sekund za njim. 

Honore ni dolgo zdržal s Thomasom in Pogijem, odpadel je dva kilometra pred ciljem. Thomas in Pogačar sta nadaljevala sama, glavnina s sprinterji so bili iz metra v meter bližje, Thomas se je predal. Pogačar pa se je še enkrat izstrelil s sedeža ter z dolgim sprintom skušal presenetiti sprinterje. Njegov pospešek je bil močan in zelo hiter, kazalo je že, da bo zmagal na eni izmed najbolj ravnih etap na letošnjem Giru, a so ga slabih 200 metrov pred ciljem ujeli. 

Po pričakovanju sta se za zmago pomerila Jonathan Milan (Lidl Trek) in Tim Merlier (Soudal Quick-Step). Za las je bil hitrejši slednji.

»Nisem napadel, sledil sem skoku Mikkela Honoreja, zraven je šel še Thomas, situacija je bila dobra, zato smo nadaljevali. Nisem verjel, da bi lahko prišli do cilja. Thomas je pomagal, presenetil me je, zasluži si vse spoštovanje. Poskušal sem s šprintom, a 400 metrov je bilo predaleč do cilja. Imel sem dobre noge in takšen teren mi ustreza, bilo je kot igra, kot nekoč, ko smo se s prijatelji merili, kdo je močnejši. Kakšna je bila etapa? Lahko jo razdelimo na tri dele. Začetek je bil lahek, nič se ni dogajalo, nato je eno uro šlo na vso moč, v vsak ovinek, vsak spust, vsak majhen klanec smo šli brezkompromisno, bilo je nekaj kaosa. Na koncu je bila glavnina spet skupaj, čutiti je bilo nekaj napestosti in za konec smo si malo pretegnili noge,« je povedal Pogačar, ki ostaja v rožnati majici 46 sekund pred Thomasom in 47 pred Danijem Martinezom (Bora Hansgrohe).

Rezultati 3. etape:

1. Tim Merlier 
2. Jonathan Milan 
3. Biniam Girmay 
4. Jenthe Biermans 
5. Tobias Lund Andresen
6. Olav Kooij 
7. Ethan Vernon 
8. Stanisław Aniołkowski
9. Fernando Gaviria 
10. Alberto Dainese

Skupni seštevek po 3. etapi

1. Tadej Pogačar 
2. Geraint Thomas + 0.46
3. Daniel Felipe Martínez + 0.47
4. Cian Uijtdebroeks + 0.56
5. Einer Rubio 
6. Lorenzo Fortunato + 1.07
7. Juan Pedro López + 1.1
8. Jan Hirt + 1.13
9. Esteban Chaves + 1.26
10. Ben O’Connor 

Četrta etapa od Acqui Terme do Andore bo tudi ravninska, vendar samo na papirju, dolga je 187 kilometrov.  Od starta se vseskozi vzpenja do vrha Colle del Melogno. Vendar ta gorski cilj je na sredi etape, zato imajo šprinterji za preživetje več možnosti. Večja ovira za sprinterski obračun je nekategorizirani klanec Capo Mele, ki ga kolesarji poznajo že z dirke od Milana do Sanrema, ki jih čaka slabe tri kilometre pred ciljem.

4. etapa. FOTO: Giroditalia.it 
4. etapa. FOTO: Giroditalia.it 

 

Spremljali smo v živo
 

17:22
Tim Merlier
(Soudal Quick-Step) je bil najhitrejši v sprintu. Girmay je tretji, Milan drugi. Ewana ni med deseterico! Pogačarja so ujeli 200 metrov pred ciljem. 

17:20
Tim Merlier
je zmagal, Milan drugi ... Pogija so ujeli 200 metrov pred ciljno črto!

17:19
Honore je odpadel! Pogi in Thomas sta sama pred sprinterji! Kaj takega!?

17:18
Honore, Pogi in Thomas so nekaj metrov pred sprinterji!

17:17
Pogi je napadel 3 km pred ciljem!

17:16
Klanec je, peloton pa gre 40 km/h!

17:13
Še 5 km do cilja ... Tole bo prava sprinterska poslastica! Kmalu sledi kratek vzpon proti cilju ...

17:11
Glavnina razpada, 75 km/h gre zdaj peloton! Tole bo še nevarno ...

17:08
Olav Kooij
je tudi moral zamenjati kolo. Še 10 km do cilja. Merlier je blizu Milana. Vse hitreje gre glavnina.

17:05
Taki zaključki so zelo nevarni. Široka cesta, vsi silijo v ospredje, cestno pohištvo je povsod, dežuje ... Samo, da ne pride do padca. Mezgec danes skrbi za Ewana. Pogi je še vedno med prvimi v glavnini.

17:01
Novak je zamenjal kolo. Zdaj lovi glavnino. Pogi je še vedno med prvimi na čelu pelotona. Začelo je deževati! 

16:57
Novak ima prazno gumo!

16:54
Pogačar
je bil drugi na zadnjem letečem cilju in dobil 2 sekundi bonusa. Tretji je bil Thomas. Med njima je zdaj 46 sekund razlike v skupnem seštevku. Še 20 km do cilja.

16:51

16:49
Nas najbolj zanima, kako se bo znašel Luka Mezgec s Calebom Ewanom ... 

16:45
Še 25 km do cilja. Sporočili so, da na cilju dežuje, vseeno gre peloton skoraj na vso moč, sprinterske ekipe se borijo za vsak meter ceste. Vse oči so uprte v Lidl Trek ekipo ...

16:40
Sprinterske ekipe so na čelu pelotona. Opozorilo s ciljne črte: Dežuje! ​

16:35
Do cilja je še 37 km, sprinterske ekipe se že zbirajo na čelu glavnine. Luka Mezgec bo imel danes polne roke dela. Njegov varovanec Caleb Ewan je vseskozi tik za njim. Danes bo težko premagati Jonathana Milana. Mogoče pa je že izstrelil vse naboje na letečih ciljih. Dobro je, da se je nebo nad Piemontem razjasnilo, tudi topleje je, trenutno je 19 stopinj, brez vetra ...

16:30
Vihar na 3. etapi se je umiril. Spet so vsi skupaj. Povprečna hitrost na etapi je z 38 km/h poskočila na 42 km/h. Zdaj bomo gledali taktiziranje vse do zadnjih kilometrov etape.

16:25
Pogijeva skupina je ujela vseh 24 ubežnikov 43 km pred ciljem.

16:20
Gledamo dirkanje na vso moč. Ubežniška skupina razpada! Prav tako Pogijeva. Tole bo slab dan za nekatere favorite za skupni seštevek letošnjega Gira. Še 45 km do cilja.

16:15
Pogijeva skupina za ubežniki zaostaja še pol minute, 55 km do cilja. Še ena večja skupina pa za Pogijevo zaostaja dodatne pol minute. Že 20 km gre ves peloton na vso moč! 

16:12

16:09
Glavnina je razpadla še na tri skupine. Lov na ubežnike je bil tako močan, da je glavnina še dodatno razpadla. Pogi je na varnem, še 37 sekund do ubežniške skupine. Če smo v prvem delu etape gledali kolesarski izlet, zdaj gledamo kolesarski ognjemet moči. To je dirkanje!

16:05
V veliki ubežni skupini je 24 kolesarjev, skoraj vsi sprinterski specialisti, 50 sekund za njimi je glavnina z rožnatim Pogijem vred, 64 km do cilja.

16:00
O snetih verigah in rožnatih majicah po lanskih Višarjah in Primožu Rogliču nekaj vedo tudi slovenski navijači, ki so morali spet preživeti nekaj drame. Pogačarju je dobrih 11 km pred ciljem počila sprednja pnevmatika, preden mu je mehanik ekipe UAE Boštjan Kavčnik s spremljevalnega avtomobila snel nadomestno kolo, je na ovinku celo pristal na tleh.

image_alt
Tadeja Pogačarja čaka dolga rožnata pot do Rima

15:56
Jonathan Milan
je igraje pobral vse točke na drugem letečem cilju, ki je bil tudi sprint za intergiro.

15:55
Pogi
 je glavnini, ki zaostaja 1:22. Zdaj gredo vsi na vso moč, izleta je konec, 70 km do cilja. V prvi skupini je večina favoritov za današnjo etapno zmago.

15:50
Do cilja je še 75 km. Glavnina je oživela in takoj razpadla na dve veliki skupini. Pogi je v drugi skupini, ki zaostaja že 1:20! V prvi skupini je 25 kolesarjev. 

15:45
Pokrajina Piemonte, po kateri pravkar kolesarijo, je za kolesarjenje ena najlepših v Italiji, oziroma Evropi. Piemonte so neskončna »goriška brda«. Fossano pa je mesto in občina v Piemontu v severni Italiji. Je četrto največje mesto v provinci Cuneo, za Cuneom, Albo in Bra. Leži na glavni železniški progi med Torinom, Cuneaom in Savone. Slaščičarstvo je tu doma!

15:40
V nekdanji skupni državi je Jure Pavlič zmagal na vseh najpomembnejših dirkah, med drugimi dvakrat na prestižni dirki po Jugoslaviji. Med profesionalce je šel kot tretji Slovenec, za Vinkom Polončičem in Primožem Čerinom. Bil je član legendarne ekipe Carrera. Nastopil je na vseh treh tritedenskih dirkah Giru, Touru in Vuelti. Na Giru je zmagal na točkovanju intergira, v seštevku gorskih ciljev pa je bil drugi, za Kolumbijcem Luisom Herrero. V kraljevski etapi je v dežju, snegu in megli sam bežal pred vsemi. Ujeli so ga šele na zadnjem klancu na Pordoiu. Zaradi izjemno slabega vremena etapa ni bila televizijsko zabeležena, kar je škoda, saj ne prej ne potem ni nikoli tako razkazoval svoje moči.

image_alt
Na makadamu in turnih smučeh

15:56
Jonathan Milan
je zmagal na prvem letečem cilju! Spomnimo se, lani je na koncu dirke slavil v točkovanju za ciklamno majico, najboljšega po točkah.

15:34
Favoriti za današnjo etapo so: Tim Merlier, Olav Kooij, Jonathan Milan, Fabio Jakobsen, Caleb Ewan, Danny van Poppel, Fernando Gaviria, David Dekker, Alberto Dainese ... Seveda, če pride do sprinta glavnine. Nekategorizirani klančki na zadnjih kilometrih etape so prelahka ovira za večino naštetih favoritov za današnjo zmago. Upajmo, da bo Calebu Ewanu uspelo slaviti s pomočjo Luke Mezgeca. No, vse drugo, kot zmaga Milana, bo manjše presenečenje. Girmaya sem pozabil uvrstiti med današnje favorite ...

15:30
Še vedno je povprečna hitrost na današnji etapi zgolj 37 km/h. Tudi edinemu ubežniku se ne ljubi vztrajati pred glavnino. Do cilja je še 90 km, približujejo se prvemu od dveh letečih ciljev. To bo poživilo etapo ... upam. Če ne to, pa boj za intergiro, ki je prav zaradi tega spet vzet iz naftalina, da naredijo dirko med dirko.

15:25
Zakaj še ne dirkajo? Prvi dve etapi sta bili res težki za začetek tritedenske dirke in so si danes vzeli etapo za počitek. Jutrišnje etape se ne bojijo, ker je tudi ravninska. Ampak, do cilja je še 95 km in lahko, da se bo kmalu začel ognjemet na pedalih. Zanimivo je, da današnja etapa ni zanimiva niti za ubežnike.

15:21
Vrstni red na današnjem edinem gorskem cilju:
1. Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty) 3 točke
2. Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) 2
3. Jasper Stuyven (Lidl-Trek) 1 

15:20

15:15
Če bodo nadaljevali s tako hitrostjo, bodo v cilj prišli ravno v času večerje. Vse kaže, da bomo videli dirkanje le na zadnjih 20 km, ko se bo začel boj med sprinterskimi ekipami.

15:10
Ballerini iz Astane je ostal sam v ospredju. Ampak zdi se, da nima zanimanja za beg. Kaže, da bo začelo deževati. Glavnina je spet skupaj, hitrost pa je izletniška.

15:05
No, kaže, da so me slišali ... peloton se je spravil v galop. Kar naenkrat je glavnina razpadla na štiri manjše skupine ...

15:00

Danes spremljamo kolesarski izlet, ne dirko. Povprečna hitrost na prvih 60 km 3. etape je samo 37 km/h! Dva ubežnika sta ušla šele pred petimi kilometri. Do cilja je še 105 km, glavnina zaostaja 1:41.

Profil 3. etape Gira. FOTO: Infografika Delo
Profil 3. etape Gira. FOTO: Infografika Delo


***

Tretja ravninska etapa od Novare do Fassana je dolga 165 kilometrov. Čeprav je na papirju označena, kot ravninska bi lahko nekaj krajših vzponov na zaključku, oviralo šprinterski obračun.

image_alt
Pogačar najprej poskrbel za srhljivko, potem za romantiko

In vendar so tu še vsi tisti kolesarji, ki bodo svojo priložnost spet iskali na begu. Tadej Pogačar je včeraj po zmagi izjavil, da bodo danes čuvali rožnato majico, kar pomeni, da njegova ekipa UAE ne bo spustila ubežnikov predaleč, ker bodo sodelovali s sprinterskimi ekipami, ki bodo skrbele, da njihovi sprinterji pridejo čim bolj spočiti do zaključnega obračuna.

Danes bomo gledali lov na ciklamno majico, ki jo bo osvojil tisti, ki bo danes nabral največ točk na letečih in na končnem cilju. Danes bo v ciklamni majici dirkal Filippo Fiorelli (VF Group - Bardiani CSF - Faizane).

Pogačar je v rožnati majici, prav tako, pa tudi v modri, najboljšega na gorskih ciljih, vendar ker ne more nositi obeh, bo modro posodil Daniju Martinezu (Bora Hansgrohe), ki je drugi v skupnem seštevku za to majico. 

image_alt
Tadeja Pogačarja čaka dolga rožnata pot do Rima

Komentarji: