Dijak pripravil načrt za streljanje na eni od ljubljanskih srednjih šol

Dijak je sošolcem povedal, da je pripravil načrt, datum in orožje za streljanje na šoli. Iz šole je do nadaljnjega izključen.
Fotografija: Policijski avtomobil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Policijski avtomobil. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Spletni portal 24ur.com poroča, da se je nanje obrnil starš ene izmed ljubljanskih srednjih šol. Kot je povedal, je dijak sošolcem povedal, da je pripravil načrt, datum in orožje za streljanje na šoli.

Na šoli so bili po pisanju omenjenega portala obveščeni, da obstaja morebitna varnostna grožnja. Mladoletni osebi so izdali sklep o prepovedi prisotnosti pri pouku do zaključka vodenja vzgojnega postopka. Obveščena je bila tudi policija.

V sodelovanju s šolo in starši ter skrbniki so izvedli prve nujne ukrepe za zagotavljanje varnosti življenja in zdravja ljudi ter varnosti premoženja, ki jih bodo izvajali, dokler bo to potrebno. Hkrati so policisti zavarovali dokaze in nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Dijaki srednje šole. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Dijaki srednje šole. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo

Kot so zapisali danes v sporočilu za javnost na Policijski upravi Ljubljana, »se policisti odzovemo na vsak tovrstni primer in ob prijavi ali zaznavi groženj nemudoma izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, pri tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščamo pristojne službe«.

Pri tem pozivajo vse, ki imajo kakršne koli informacije o kakršnem koli pojavu nasilja ali groženj ali o drugih kaznivih ravnanjih, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše, skrbnike in učence kot tudi za vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.