Goljuf Ota Pestnerja pod ključem

Simona Novaka, ki se je skrival pred roko pravice, ujeli v Avstriji
Fotografija: Slovenska in avstrijska policija sta uspeli locirati in prijeti nepoboljšljivega goljufa Simona Novaka. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenska in avstrijska policija sta uspeli locirati in prijeti nepoboljšljivega goljufa Simona Novaka. Foto Jure Eržen

Ljubljana - Da te roka pravice slej ko prej doseže, je v včeraj spoznal tudi 46-letni Kranjčan Simon Novak, ki je namesto spanja na zaporniški žimnici izbral pobeg. A so ga na podlagi mednarodne tiralice in evropskega naloga za prijetje in predajo zdaj prijeli avstrijski kriminalisti.

Lisice so zažvenketale kakšnih 50 kilometrov pred Dunajem, kar so nam potrdili tudi na slovenski policije. "Slovenska in avstrijska kriminalistična policija sta v torek z uspešnim sodelovanjem uspela locirati in prijeti iskano osebo, 46-letnega državljana Slovenije, ki ga zaradi prestajanja enajstletne zaporne kazni išče slovensko pravosodje," nam je pojasnila Vesna Drole z generalne policijske uprave. Identitete zaradi varstva osebnih podatkov ni želela razkriti, a gre po naših zanesljivih informacijah za Simona Novaka, ki je med drugim ogoljufal tudi znanega pesnika Ota Pestnerja.
 

Brez denarja in elaborata


Kot je bilo slišati v hramu pravice, je Pestner Novaka poleti 2013 kontaktiral prek spletne strani Posoja.si. Zdaj že pravnomočno obsojeni goljuf se mu je sicer predstavil kot Simon Rozman in mu napletel izmišljeno zgodbo, da je zastopnik za Slovenski podjetniški sklad ter da mu lahko zagotovi četrt milijona evrov nepovratnih finančnih sredstev. Novak je od Pestnerja za izdelavo elaborata zahteval tisoč evrov, vendar mu jih je pevec izročil le 500, saj jih več ni imel pri sebi. Od denarja in elaborata pa se je za vselej poslovil.

Koliko je vseh oškodovancev, ne bo nikoli znano, saj se vsi gotovo niti niso obrnili na policijo. Je pa brez dvoma opeharil še nekaj znanih Slovencev.
 

Enak modus operandi


Z lažmi je na limance speljal tudi jazz kitarista Big Banda RTV Slovenija Primoža Grašiča, ki si je v Kranju prizadeval organizirati glasbeni festival, in ga oškodoval za tisoč evrov. Oktobra 2013 je ogoljufal tudi predsednika uprave mežiškega Cablexa in predsednika Smučarskega kluba Črna na Koroškem Borisa Debelaka, ko je za sina kupoval avto znamke audi A5. Debelak je "podjetniku" kot predujem izročil dva tisočaka, Novak pa je potem izginil.

Simon Novak, ki kazniva dejanja skoraj brez predaha niza že od 1997., najljubše so mu goljufije, je, vsaj tako sumijo policisti, enako ravnal celo v času, ko je bil na begu.

Pričakovati je, da se bo Novak v kratkem preselil v enega od slovenskih zaporov, kjer bo zaradi serije kaznivih dejanj odslužil svoj dolg državi.