Grozila bančni uslužbenki, izročila jima je 90.000 evrov

Sprva je izsiljevalcema izročila svoje prihranke, nato prihranke domačih, naposled pa še denar z računom strank in iz blagajne.
Fotografija: Valerija Kovačič je oktobra odprla račun, do novembra je bila bogatejša za 44.000 evrov. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Valerija Kovačič je oktobra odprla račun, do novembra je bila bogatejša za 44.000 evrov. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Novo mesto – Čeprav so na tukajšnjem okrožnem sodišču že razpisali predobravnavni narok za 26-letnega Andželina Kočevarja in 48-letno Valerijo Kovačič, ki naj bi uslužbenko Deželne banke Slovenije izsiljevala, da jima je izročila slabih 90 tisoč evrov, so tega preložili. Obtožena se namreč še pogajata o priznanju krivde.

Na sodišče so obtožena pripeljali iz pripora, izvedeli smo, da gre za Roma s številčno družino, ki nimata drugih prihodkov kot socialno pomoč in otroške dodatke. On je oče treh malčkov, ona pa ima sedem otrok, od tega tri polnoletne. Čeprav sta se njuna zagovornika, odvetnika Dušan Medved in Bojan Klakočar, pritožila na sklep o priporu, sta se tako višje kot vrhovno sodišče strinjala s prvostopenjskim, da zaradi ponovitvene nevarnosti oba ostajata na hladnem. Tožilka Blanka Zadel Peterle je sicer že predstavila obtožnico, nato pa so zaradi pogajanj s tožilstvom narok preložili.
 

Nesebična pomoč jo je drago stala


Kot smo izvedeli, je bila bančna uslužbenka zaradi groženj dvojice tako prestrašena in nemočna, da jima je dajala, kar sta zahtevala. Začelo se je, ko je bančnica, ki je delala v majhni podružnici banke v Škocjanu, večkrat opazila, kako se je romska družina v Škocjan pripeljala z vozom. Ker so se ji smilili, jim je nekajkrat prinesla obleke za otroke in nekaj hrane, včasih jim je v roke stisnila tudi kak kovanec. A kmalu se je njena nesebična pomoč obrnila njej v škodo.

Na banki v Škocjanu ima sicer precej prebivalcev Dobruške vasi odprte račune, med njimi je tudi Hajdi Kovačič, ki je za razpolaganje z denarjem pooblastila svojega partnerja Andželina Kočevarja in svojo mamo Valerijo Kovačič. A Kočevarju torej po očitkih iz obtožnice hrana in obleke niso bili dovolj in je od bančnice začel zahtevati denar. Ko mu je rekla, da denarja nima, ji je začel groziti, da ve, kje živi, da pozna njeno družino in da jih bo pokončal, pa tudi, da o izsiljevanju ne sme nikomur povedati. Tudi Kovačičeva ji je grozila, da ji bodo pokončali družino, uničili avto in jo spravili iz službe. In ker bančna uslužbenka groženj in izsiljevanja ni takoj prijavila organom pregona, se je izsiljevanje le nadaljevalo in stopnjevalo.

Sprva jima je izročila denar s svojega računa, nato pa še z računov svojih domačih. Novembra lani sta obtoženca, ki nikoli nista prišla skupaj, na banko hodila vse bolj pogosto, včasih tudi po večkrat na dan. Uslužbenka je, stisnjena v kot, zaradi groženj dvignila kar denar petih strank (kot so nam zagotovili na Deželni banki Slovenije, te niso oškodovane). Zadnjič, to je bilo 13. novembra, je Kočevarju iz blagajne izročila 5000 evrov, Valeriji pa 3100. Ker so blagajniški primanjkljaj seveda ugotovili, je zadeva prišla na plan. Povsem psihično uničena in zlomljena delavka je priznala, kaj vse je doživljala zadnje mesece, zaradi vsega pa je poiskala psihiatrično pomoč in je zdaj na bolniškem dopustu.

Kočevarju je od sredine julija lani izročila skupaj 45.420 evrov, Kovačičevi pa od srede oktobra, ko je odprla račun, 44.000 evrov, trdi tožilstvo. Obtožena sta med preiskavo trdila, da sta si denar le sposodila in da nikoli nista grozila.