Manj mladih povzročiteljev nesreč

Spletni test, ki velja kot vstopnica za praktični del tekmovanja, bo odprt do vključno 24. marca.
Fotografija: AMZS je najboljšega mladega voznika prvič izbiral leta 1993, in takrat je bila najboljša za volanom voznica. Fotografija je simbolna. FOTO: Uroš Modlic/Amzs
Odpri galerijo
AMZS je najboljšega mladega voznika prvič izbiral leta 1993, in takrat je bila najboljša za volanom voznica. Fotografija je simbolna. FOTO: Uroš Modlic/Amzs

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) šesto leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika tega leta.

»Spletni test, ki je vstopnica za praktični del tekmovanja, bo na strani www.najboljsizavolanom.si odprt do vključno 24. marca 2022, za najboljše pa je AMZS v sodelovanju z Zavarovalnico Sava in drugimi partnerji pripravil bogat nagradni sklad – zmagovalca se bosta eno leto vozila z novo Fordovo fiesto active, atraktivne nagrade pa čakajo tudi na druge finalistke in finaliste,« sporočajo z AMZS. Zmagovalka in zmagovalec se bosta oktobra v Madridu pomerila še na evropskem tekmovanju mladih voznikov.

AMZS že nekaj let poudarja, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki. »Analiza starosti voznikov avtomobilov kot povzročiteljev prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo ali umrlimi udeleženci za dvajsetletno obdobje kaže, da število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov stalno upada,« pojasnjuje Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri AMZS.

AMZS je najboljšega mladega voznika prvič izbiral leta 1993, in takrat je bila najboljša za volanom voznica. Tekmovanje so obudili leta 2017, da bi ozaveščali o varni udeležbi v prometu med mladimi, ki spadajo v bolj tvegano skupino udeležencev v prometu, mnogokrat pa so neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. »V izboru vseskozi dokazujejo, da so stereotipi marsikdaj res zgolj stereotipi,« še sporočajo z AMZS.

Preberite še: