Maročan utonil v Kolpi

Trije prebežniki so skušali preplavati reko, ki je bila za enega usodna.
Fotografija: Most čez Kolpo v Rosalnicah. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Most čez Kolpo v Rosalnicah. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Metlika – V bližini mostu v Rosalnicah v metliški občini so tamkajšnji gasilci iz Kolpe izvlekli truplo, za katerega se je izkazalo, da gre za migranta. Koncesionar za pogrebne storitve Ivan Piškurič je truplo odpeljal na patologijo v novomeško splošno bolnišnico.

Budni mejni policisti so zjutraj ob 4.30 uri pri opravljanju varovanja državne meje pri mostu v Rosalnicah prijeli dva tujca, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Tujca, gre za državljana Maroka, sta policistom zgroženo povedala, da so reko skušali preplaviti trije, vendar je njunega sodržavljana voda odnesla. Po besedah Alenke Drenik z novomeške policijske uprave so na pomoč priskočili tamkajšnji gasilci in s čolnom prečesali dobršen del reke. Po dobrih dveh urah iskanja na območju, kjer je Kolpa globoka več kakor deset metrov, so nesrečnika našli utopljenega. Policisti okoliščine utopitve še preiskujejo. Gre za prvi primer utopljenega migranta na območju metliške občine in peti primer utopitve na območju Bele krajine.


Pokop na občinske stroške


Na območju črnomaljske občine so se doslej utopile štiri osebe. Po besedah črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič so se za tri utopljence, in sicer dva Alžirca in Maročana, našli svojci, ki bodo trupla prevzeli in jih bodo odpeljali v svoji domovini, medtem ko je še eno truplo ostalo neidentificirano in se nahaja v hladilnici v Srebrničah.

Na slovenski strani Kolpe je doslej utonilo pet migrantov. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Na slovenski strani Kolpe je doslej utonilo pet migrantov. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Kakor je povedal direktor črnomaljske komunale Samo Kavčič bodo tega utopljenca, ki so ga aprila letos našli na območju črnomaljske občine, očitno morali pokopati na občinske stroške, saj tako določa zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti, ki ga je zakonodajalec sprejel leta 2016. Kavčič še ne ve, kdaj ga bodo pokopali na črnomaljskem pokopališču v Vojni vasi, ker se o tem še niso pogovarjali z občinskim vodstvom. Po njegovem nekateri zahtevajo, da se pogrebna svečanost opravi po običajih islamske veroizpovedi, vendar je sam prepričan, da v primeru, »ko trupla ni bilo mogoče identificirati, potem niti ne vemo, kake veroizpovedi je bil utopljenec, zato se ga v takem primeru pokoplje na krajevno običajen način«.

Po podatkih novomeške policijske uprave so mejni policisti v Beli krajini do včeraj zajeli že skoraj 800 migrantov. V enakem obdobju lani nelegalnih prehodov niso zabeležili.

Črnomaljsko pokopališče v Vojni vasi. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Črnomaljsko pokopališče v Vojni vasi. FOTO: Bojan Rajšek/Delo