Med vzponom na Golico umrl pohodnik

Med vzpenjanjem na Golico je odrasli moški, ki je bil ustrezno opremljen, padel in se smrtno ponesrečil. V gorah se je v nedeljo sicer zvrstilo več nesreč.
Fotografija: Reševalci so imeli veliko dela. Foto Pu Kranj
Odpri galerijo
Reševalci so imeli veliko dela. Foto Pu Kranj

Dežurna ekipa za helikoptersko reševanje in gorski reševalci na tleh so v nedeljo popoldne opravili serijo petih zaporednih intervencij. V prvi je sodeloval policijski, v drugih štirih pa vojaški helikopter. Na žalost se je ena gorska nesreča končala tragično.

Okoli 12. ure je na alpinistko v plezalni steni gore Vežica v Kamniški Bistrici padlo kamenje in jo poškodovalo po roki. Policijski helikopter je njo in soplezalko dvignil v helikopter in ju predal kamniškim gorskim reševalcem, je sporočil Bojan Kos, tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj.

Umrl na zelo strmem in drsečem pobočju

Ob 13.30 je na Golici s poti padel moški. Zaradi hudih poškodb je umrl po prevračanju po zelo strmem in drsečem pobočju. »Tuja krivda pri ogledu kraja nesreče ni bila ugotovljena. Moški je bil ustrezno opremljen in se je vračal v dolino. Jeseniški gorski reševalci so s klasično tehniko opravili daljši dvig pokojnika po zahtevnem terenu do koče na Golici, kjer je bil nato dvignjen še v helikopter Slovenske vojske in odpeljan v dolino,« je pojasnil Kos.

Okoli 13.45 se je na Šmarni gori pri padcu poškodovala pohodnica, ki je z glavo udarila ob tla. V intervenciji so sodelovali še gasilci in reševalec. S helikopterjem so jo prepeljali v bolnišnico. Ob 15.30 je ekipa z vojaškim helikopterjem v zdravstveno ustanovo s Krnskih jezer prepeljala tudi moškega z zdravstvenimi težavami. Na Debeli peči pa je ekipa ob 17.30 reševala še alpinista, na katerega je tako kot v prvi intervenciji padla skala in ga poškodovala. Helikopter je s kraja odpeljal njega in soplezalca, ki ni bil poškodovan. V ekipi za helikoptersko reševanje je bil poleg zdravnika in reševalca letalca tudi policist gorske policijske.

»Opozarjamo na previdnost v gorah in pri vzponih v plezalnih smereh. Najpogostejši vzroki za nesreče so padci in zdrsi ter padajoče kamenje in odlomi skal, ki so povzročili tudi včerajšnje nesreče,« je še pojasnil predstavnik gorenjskih policistov.

Preberite še: