Medicinski sestri odškodnina za napad

Jelki J. pripada 50.000 evrov zaradi napada psihiatričnega bolnika.
Fotografija: Napadalec se je na medicinsko sestro z nožem spravil februarja 2016. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Napadalec se je na medicinsko sestro z nožem spravil februarja 2016. FOTO: Igor Mali

Piran – Višje delovno in socialno sodišče je sklenilo, da medicinski sestri Jelki J. iz ambulante medicine dela in športa v piranskem zdravstvenem domu pripada skupno 50.000 evrov odškodnine zaradi napada Valterja Merliča, ki se je zgodil 11. februarja 2016 ob pol devetih zjutraj.

Deset tisočakov ji pripada za pretrpljene fizične bolečine in nevšečnosti med zdravljenjem, prav toliko za strah, 25.000 evrov za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti in 5000 evrov za skaženost. Zdravstveni dom ji bo moral tako skupaj z zavarovalnico Adriatic Slovenica plačati 45.000 evrov, še 5000 evrov pa bo moral primakniti še piranski zdravstveni dom sam.

Dolgoletni zasvojenec s prepovedanimi drogami, ki je bil v kazenskem postopku spoznan za neprištevnega in so mu izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je v zdravstveni dom prišel z namenom, da bi obiskal organizacijo Projekt Človek v prostorih centra za zdravljenje odvisnikov. Zašel je v tretje nadstropje, tam je najprej ukradel jakno in obstal v čakalnici med petimi naročenimi pacienti. Ko ga je medicinska sestra Jelka J. vprašala, koga išče, je odgovoril, da svojo mater. Pojasnila mu je, da je tam ni. Napotila ga je v splošno ambulanto, kjer naj bi takrat delala žena psihiatra, ki mu je Merlič že pred tem napovedal maščevanje, ker je zanj odredil hospitalizacijo. Nato se je Merlič vrnil, vstopil v ambulanto in Jelko J., ki je bila ravno s pacientko, vprašal, ali je ona ta zdravnica, in jo, še preden mu je odgovorila, začel zabadati z nožem. Skupaj je dobila kar 22 vbodov po glavi in obrazu, levem očesu, obeh nadlahteh, dlaneh in zapestjih, saj se je poskušala braniti.


Premalo naredili za varnost


Višji sodniki so pritrdili kolegom na prvi stopnji, da v piranskem zdravstvenem domu razen kljuke v obliki bunke, pri kateri vrat ambulante brez ključa od zunaj ni mogoče odpreti, niso imeli uvedenih drugih mehanizmov za zagotavljanje osebne varnosti zaposlenih. Ti tudi niso dobili navodil, kako ravnati v takšnih situacijah. Medicinski sestri med napadom ni priskočil na pomoč nihče od zaposlenih, v ordinaciji tudi ni bilo tipke za alarm. Po prepričanju sodišča se je vodstvo zdravstvenega doma zavedalo nevarnosti, da se tam zaradi odvisnikov lahko zgodi incident, in bi že zato moralo zagotoviti ustrezne preventivne ukrepe.

Toženi strani, ZD Piran in zavarovalnica Adriatic Slovenica, pri kateri je zdravstvena ustanova zavarovana, sta sicer zavračali tožbeni zahtevek. Delodajalec je zanikal, da bi podcenjeval povečano tveganje za nasilje, zavarovalnica pa je med drugim menila, da dejanje napadalca »ni bilo objektivno predvidljivo«.