»Mislil sem, da v Sloveniji igrajo le igre na srečo«

Prvoobtoženi v aferi klicnih centrov Allen Cvek zanikal, da bi vedel, da gre za nelegalno zadevo.
Fotografija: FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist

Maribor – »Meni so dejali, da se Tajvanci v Sloveniji ukvarjajo z igrami na srečo. Nikoli se nisem ukvarjal s kriminalom. Karkoli sem delal, sem imel to za legalno zadevo. Zanje sem opravljal samo prevoze z letališča in nazaj ali do trgovine ter jim pomagal pri iskanju namestitev in urejanju interneta,« je v svoj zagovor dejal Allen Cvek, ki je skupaj s šesterico pajdašev Tajvancev obtožen trgovine z ljudmi v hudodelski združbi.

Obtožnica, ki jo zastopa tožilka Darja Šlibar, sedmerici očita vzpostavitev več nezakonitih klicnih centrov v Sloveniji in na Hrvaškem. Poleg Allena Cveka na zatožni klopi sedijo še njegov brat Tomislav, njun oče Josip Cvek ter četverica Tajvancev Chen Wei Chung, Tsun Siao Huang, Tzu Hsiang Hsu in Peng Syuan Hong. Ti naj bi od novembra 2015 na različnih lokacijah po Sloveniji ter v središču Zagreba vzpostavili nezakonite centre. V te klicne centre so zaprli najmanj 63 tujih državljanov, večinoma s Kitajske in Tajvana. »Ujetniki« so preiskovalcem povedali, da so jim odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih prisilili, da so vzpostavljali stike z večinoma kitajskimi strankami in jih napeljevali v protipravna nakazila denarja.

Kako? Klicatelji, ki so kontakt vzpostavljali prek interneta ali telefona, so se predstavljali kot sodniki, policisti ali tožilci in trdili, da so na njihovih mobilnih telefonih odkrili vsebine, zaradi katerih jim grozi zapor. Na takšen način naj bi omenjena sedmerica zaslužila najmanj 370.000 evrov, saj je enajst žrtev zares nakazalo svoje prihranke v Evropo. Večino denarja, tako tožilstvo, naj bi pobral prav prvoobtoženi Allen Cvek. »Komuniciral sem vsega z dvema Tajvancema. Njunih imen ne poznam, samo njuna vzdevka. Ko sta me prosila za pomoč, sta mi povedala, da vodita tujce v Slovenijo zato, ker želijo tu igrati igre na srečo, ki so na Tajvanu prepovedane. Glede na to, da so prestali mejne kontrole, nisem niti posumil, da bi lahko šlo za kaj nezakonitega,« je še dodal Allen Cvek.

Kriminalisti so Allena Cveka postavili na vrh hudodelske združbe tudi zato, ker naj bi med hišnimi preiskavami pri njem našli večjo vsoto denarja. »Ta pripada moji partnerki, med drugim tudi od dobitkov na loterijah,« je poskušal pojasniti Allen Cvek. Tudi njegov brat Tomislav Cvek je navedbe iz obtožnice označil odločno zanikal in zatrdil, da je Tajvancem pomagal le pri prevozih, prav tako pa naj bi iz hiš, kjer so bivali Tajvanci, odvažal smeti. Njun oče Josip Cvek, ta se kot edini izmed sedmerice brani s prostosti, naj bi opravljal le prevoze tujih državljanov, zato mu obtožnica očita le pomoč pri trgovini z ljudmi.

Naloga četverice Tajvancev, ki od začetka lanskega leta sedijo v priporu, naj bi bila vzdrževanje reda in discipline v klicnih centrih, nad oškodovanci naj bi izvajali psihično in fizično nasilje, jim omejevali gibanje in komuniciranje z zunanjim svetom.